Jeśli nie masz pomysłu co przyrządzić na obiad, to świetnym rozwiązaniem będą różnego typu zapiekanki. Poza tym, do ich przygotowania możesz wykorzystać wszystko, co zalega w lodówce. Dziś proponuję zapiekankę ziemniaczaną.

Jest bardzo prosta – wystarczy jedynie kilka składników. Mało pracy, a jaki efekt ;) Dodatek śmietany, sera pleśniowego i pieczonego czosnku zamienia pospolite danie z ziemniaków w przepyszną potrawę.

Składniki na 8 porcji

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 10 dużych ząbków czosnku w łupinie
  • oliwa z oliwek
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1/4 szklanki posiekanego drobno szczypiorku
  • 200 g grubo pokruszonego sera pleśniowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

  2. Z czosnku odetnij twarde końcówki. Ząbki ułóż na kawałku folii aluminiowej takiej wielkości, żeby można je było nią luźno owinąć. Skrop lekko oliwą z oliwek, zawiń szczelnie w folię i piecz w piekarniku przez 45 minut.

  3. Usuń łupiny z czosnku, ząbki umieść w niewielkim garnku. Dodaj kilka łyżek śmietany i rozgnieć na gładką pastę.

  4. Ustaw garnek na małym ogniu i wlej resztę śmietany, pogrzej przez chwilę i odstaw do przestudzenia.

  5. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i posiekanego szczypiorku.

  6. Kolejną warstwę układaj w taki sam sposób. Na wierzchu ułóż ostatnią porcję ziemniaków sera i szczypiorku. Całość polej śmietaną z czosnkiem.

  7. Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni.

Zapiekanka z ziemniaków

Przepis na zapiekankę z ziemniaków z serem pleśniowym i czosnkiem pochodzi z najnowszej książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu”, w której znajdziesz bardzo łatwe dania kuchni francuskiej możliwe do przygotowania nawet przez początkujących miłośników gotowania.