Chrupki kukurydziane to popularna przekąska, podjadana zazwyczaj w ciągu dnia między posiłkami. Bardzo częstym usprawiedliwieniem jest to, że chrupki to przecież tylko dwa składniki – woda i mąka kukurydziana. Czy można zajadać je bez wyrzutów sumienia?

Sprawdziłam kaloryczność ulubionego przysmaku dzieciństwa. Ile kalorii mają chrupki kukurydziane i co w sobie kryją?

100 g chrupek kukurydzianych dostarcza ponad 350 kcal, garść chrupek waży ok. 5 g, a więc dostarcza niecałe 20 kcal

Wydaje się, że to niewiele. Zazwyczaj jednak na takiej ilości się nie kończy. W tego typu przekąskach łatwo o wyrobienie sobie złego nawyku podjadania. Chrupki kukurydziane to bogactwo węglowodanów i minimalna ilość białka i tłuszczów, co powoduje szybki wyrzut insuliny i spadek glukozy we krwi. Wiąże się to z napadami głodu.

Chrupki kukurydziane

Podjadane z umiarem raz na czas na pewno nie będą miały negatywnego wpływu na sylwetkę. Sama raczej wybieram jako przekąskę coś, co jest zdrowsze i przynosi zdecydowanie więcej korzyści.