Chrupiące, domowe krakersy serowe z parmezanem i serem cheddar. Już samo to zdanie wystarczyłoby za wstęp. Prawda, że już cieknie ci ślinka?

Ja przygotowałem takie pyszne krakersy ze swoją niemal 4-letnią córką jako popołudniową przekąskę dla niej i koleżanki, która miała przyjść w odwiedziny. Choć jestem pewien, że obie mamy tak samo doceniły ten smakołyk. ;-)

Lista składników jest bardzo krótka, a przepis jest tak prosty, że spokojnie możesz się za niego zabrać w ramach zabawy z małym dzieckiem. Tak samo dobrze sprawdzą się jednak te krakersy jako przekąska na dorosłą imprezę, i jako dodatek do pikantnych, czy słonych dipów. Jak widzisz na zdjęciach, nasze krakersy nie mają idealnego kształtu, bo powstały przy okazji świetnej zabawy taty z córką!

krakersy z serem - dziurkowanie widelcem

Na samym dole możesz również zobaczyć przepis w wersji wideo.

Składniki krakersów

Z podanej ilości składników powinno udać się upiec dwie duże blachy krakersów.

  • 130 g mąki pszennej (mniej więcej jedna szklanka)
  • mniej więcej pół szklanki drobno startego parmezanu lub podobnego sera (ja np. użyłem również mieszkanki parmezanu z twardszym cheddarem pół na pół)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimne masło – 50 g
  • śmietana – 6-10 łyżek

Wykonanie krakersów

  1. W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 st. C (najlepiej dolna i górna grzałka, bez termoobiegu czy grilla). Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, więc akurat w tym czasie piekarnik zdąży się odpowiednio nagrzać.

  2. Mąkę wymieszaj z drobniutko startym lub rozdrobnionym serem, dodaj sól.

  3. Następnie dodaj masło pokrojone w małe kostki i wyrabiaj ciasto dłońmi, lub przy pomocy robota.

  4. Kiedy już masło dobrze połączy się z mąką i serem (mieszanka nadal będzie sypka i nie będzie się łączyć w jednolitą masę), dodaj trzy łyżki śmietany i wyrabiaj przez chwilę. Składniki powinny zacząć łączyć się w zbitą masę.

  5. Jeżeli tak się nie dzieje, dodawaj jeszcze po łyżce śmietany i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się zbitą i w miarę jednolitą masą. Pamiętaj jednak, że ciasto nie powinno się kleić do rąk i być wilgotne.

    krakersy z serem - przepis

  6. Teraz czas na przygotowanie stolnicy. Dodaj na nią odrobinę mąki, ale nie za dużo.

    krakersy z serem - przepis

  7. Ciasto rozwałkuj delikatnie do grubości ok. 3-4 mm.

    krakersy z serem - przepis

  8. A następnie przy pomocy noża do krojenia pizzy (gorfrowane ostrze zapewni piękny kształt krawędzi krakersów) pokrój je najpierw na podłużne paski, a następnie w drugą stronę tworząc romby lub kwadraty.

    krakersy z serem - ciasto

  9. Wycięte krakersy ponakłuwaj widelcem – dzięki temu będą dużo ładniej się prezenetować po upieczeniu.

    krakersy z serem - dziurkowanie widelcem

  10. Następnie upiecz na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut (temp. 200 st. C), do czasu aż zaczną się pięknie złocić na brzegach.

  11. Takie domowe krakersy najbardziej chrupiące i najpyszniejsze są pierwszego dnia po upieczeniu.

krakersy z serem - upieczone na złoty kolor

Można je spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. W tym czasie mogą jednak nieco zmięknąć i nie będą tak rewelacyjnie chrupiące. Dlatego jeżeli planujesz je podać na imprezie czy przyjęciu dla dzieci, to najlepiej upiecz je tego samego dnia rano, albo dzień wcześniej wieczorem i pozostaw bez przykrycia.