Puree z kalafiora

Kalafior to jeden z fajniejszych zamienników dla naszego narodowego polskiego warzywa, czyli ziemniaka (ew. kartofla, lub pyry). Tej wiosny zakochałem się wręcz w kalafiorze pod postacią puree i stosuję je jako dodatek do różnych dań, a nawet jako osobne danie samo w sobie.

puree z kalafiora

Banalnie proste w przygotowaniu, super zdrowe i smaczne. W zimie będę pewnie robił je z mrożonych kalafiorów.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki puree z kalafiora

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie puree

  1. Kalafiora zalej wodą (lekko osoloną) lub warzywnym bulionem i gotuj do miękkości – powinno to zająć mniej więcej 10 minut.

  2. Ugotowany kalafior odcedź, dodaj łyżkę masła i zmiksuj blenderem na gładki mus. Polecam w tym momencie zachować cierpliwość, ponieważ im lepiej zmiksujesz kalafiora, tym lepsze puree podasz na stół. Myślę, że to częsta przyczyna złych doświadczeń z kalafiorem – źle doprawiony i podany w formie grudkowatej masy niekoniecznie jest czymś przyjemnym dla oka i kubków smakowych.

  3. Idealne puree to po prostu gęsty kalafiorowy krem.

  4. Do zmiksowanego kalafiora dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i wymieszaj całość dokładnie.

  5. Puree podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę, w małych miseczkach, posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem, natką pietruszki lub koperkiem, a także skropione oliwą z oliwek.

  6. PYCHA!

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Matthias says:

    Ugotwany kalafior można wycisnąć przez praskę do ziemniaków (” ricer”). Można też wymieszać takiż z łyżką pasty pomidorowej dla dodania nieco pikantności. Albo nieco ulubionego sosu. Albo zmieszać z pure z ziemniaków czy brokułów itp, posypać tartym parmezanem czy innym tartym, twardym ostrym serem.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php