Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Puree z kalafiora

Kalafior to jeden z fajniejszych zamienników dla naszego narodowego polskiego warzywa, czyli ziemniaka (ew. kartofla, lub pyry). Tej wiosny zakochałem się wręcz w kalafiorze pod postacią puree i stosuję je jako dodatek do różnych dań, a nawet jako osobne danie samo w sobie.

puree z kalafiora

Banalnie proste w przygotowaniu, super zdrowe i smaczne. W zimie będę pewnie robił je z mrożonych kalafiorów.

Czas przygotowania

ok. 30 minut

Składniki puree z kalafiora

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie puree

  1. Kalafiora zalej wodą (lekko osoloną) lub warzywnym bulionem i gotuj do miękkości – powinno to zająć mniej więcej 10 minut.

  2. Ugotowany kalafior odcedź, dodaj łyżkę masła i zmiksuj blenderem na gładki mus. Polecam w tym momencie zachować cierpliwość, ponieważ im lepiej zmiksujesz kalafiora, tym lepsze puree podasz na stół. Myślę, że to częsta przyczyna złych doświadczeń z kalafiorem – źle doprawiony i podany w formie grudkowatej masy niekoniecznie jest czymś przyjemnym dla oka i kubków smakowych.

  3. Idealne puree to po prostu gęsty kalafiorowy krem.

  4. Do zmiksowanego kalafiora dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i wymieszaj całość dokładnie.

  5. Puree podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę, w małych miseczkach, posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem, natką pietruszki lub koperkiem, a także skropione oliwą z oliwek.

  6. PYCHA!

tagi: , ,

Napisz pierwszy komentarz

0 odpowiedzi na “Puree z kalafiora”

  1. Matthias pisze:

    Ugotwany kalafior można wycisnąć przez praskę do ziemniaków (” ricer”). Można też wymieszać takiż z łyżką pasty pomidorowej dla dodania nieco pikantności. Albo nieco ulubionego sosu. Albo zmieszać z pure z ziemniaków czy brokułów itp, posypać tartym parmezanem czy innym tartym, twardym ostrym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php