Na czasie:

Puree z kalafiora

Kalafior to jeden z fajniejszych zamienników dla naszego narodowego polskiego warzywa, czyli ziemniaka (ew. kartofla, lub pyry). Tej wiosny zakochałem się wręcz w kalafiorze pod postacią puree i stosuję je jako dodatek do różnych dań, a nawet jako osobne danie samo w sobie.

puree z kalafiora

Banalnie proste w przygotowaniu, super zdrowe i smaczne. W zimie będę pewnie robił je z mrożonych kalafiorów.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki puree z kalafiora

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie puree

  1. Kalafiora zalej wodą (lekko osoloną) lub warzywnym bulionem i gotuj do miękkości – powinno to zająć mniej więcej 10 minut.

  2. Ugotowany kalafior odcedź, dodaj łyżkę masła i zmiksuj blenderem na gładki mus. Polecam w tym momencie zachować cierpliwość, ponieważ im lepiej zmiksujesz kalafiora, tym lepsze puree podasz na stół. Myślę, że to częsta przyczyna złych doświadczeń z kalafiorem – źle doprawiony i podany w formie grudkowatej masy niekoniecznie jest czymś przyjemnym dla oka i kubków smakowych.

  3. Idealne puree to po prostu gęsty kalafiorowy krem.

  4. Do zmiksowanego kalafiora dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i wymieszaj całość dokładnie.

  5. Puree podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę, w małych miseczkach, posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem, natką pietruszki lub koperkiem, a także skropione oliwą z oliwek.

  6. PYCHA!

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Matthias says:

    Ugotwany kalafior można wycisnąć przez praskę do ziemniaków (” ricer”). Można też wymieszać takiż z łyżką pasty pomidorowej dla dodania nieco pikantności. Albo nieco ulubionego sosu. Albo zmieszać z pure z ziemniaków czy brokułów itp, posypać tartym parmezanem czy innym tartym, twardym ostrym serem.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję