Od jakiegoś czasu goszczą u mnie czereśnie. Niestety sezon na owoce trwa zdecydowanie za krótko. Aby dłużej się nimi cieszyć zamykam ich smak w słoikach. Z czereśni przygotowałam pyszny dżem z dodatkiem kardamonu.

Połączenie czereśni z kardamonem to strzał w dziesiątkę. Aromat przyprawy doskonale współgra ze smakiem owoców. Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem. Dżem z czereśni to także świetny dodatek do każdego deseru.

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku

Dżem z czereśni

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, osusz, pozbaw ogonków i wydryluj.

  2. Czereśnie umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i kardamonem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

  3. Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Dodaj sok i skórkę z cytryny.

  4. Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna.

  5. Konsystencję dżemu sprawdzisz za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.

  6. Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

  7. Po nałożeniu dżemu, brzeg słoika dokładnie oczyść. Następnie słoiki mocno zakręć.

  8. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  9. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  10. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

Dżem z czereśni