zajadam.pl

Kawa na stacji benzynowej?

bp-arabica-ciastkoNie jestem osobą uzależnioną od kawy. Bywa, że nie piję jej nawet przez dwa tygodnie. Kawę jednak lubię i nie raz postawiła mnie na nogi w najbardziej odpowiednim momencie. Co ciekawe, kiedyś jej nie znosiłem i praktycznie cały okres studiów, w tym wszystkie sesje egzaminacyjne przetrwałem bez jednej nawet filiżanki czarnego wspomagacza :)

O czasach, kiedy nie piłem jeszcze kawy, prawie już zapomniałem. Ostatnio zaczynam nawet tolerować kawę bez mleka i cukru – chyba się starzeję ;) W związku z tym całkiem ciekawa wydała mi się propozycja napisania artykułu na temat kawy serwowanej w małych kawiarenkach znajdujących się na stacjach benzynowych. Dokładniej rzecz biorąc chodzi o wprowadzenie w kawiarniach Wild Bean Cafe nowej mieszanki kawowej, którą od niedawna stanowi 100% arabica. Pomimo tego, że wielokrotnie z usług takich przystacyjnych kawiarni korzystałem, nie zastanawiałem się nigdy nad jakością serwowanej w nich kawy.

bp-arabica

Jeżeli mowa o stacjach benzynowych to mam wrażenie, że o ile jeszcze kilka lat temu najbardziej popularnym „towarem” poza benzyną był alkohol, a kawa była kawą tylko z nazwy, to w tej chwili nietrudno spotkać klientów stacji benzynowej, którzy zjawili się tam jedynie w celu zakupu dobrej kawy. Na stacji w moim sąsiedztwie widziałem raz młodą mamę z dzieckiem w wózku, która w ten sposób urozmaiciła sobie spacer. Częstymi nabywcami kawy na tej stacji są również pasażerowie komunikacji miejskiej oczekujący na pobliskim przystanku na przyjazd autobusu. Ja sam po spróbowaniu nowej kawy serwowanej w Wild Bean Cafe mogę jedynie krótko stwierdzić, że jest OK. Żaden ze mnie barista, więc nie będę się silił na fachowe wywody ;)

Za to po dłuższym namyśle mogę stwierdzić, że w mojej niewielkiej miejscowości stacje benzynowe pełnią rolę lokalnych „Starbucks’ów” i nie mamy czego zazdrościć Warszawiakom ;-)

Żony albo znajomych oczywiście w takie miejsce na kawę bym nie zaprosił, ale w codziennym biegu lub w dalszej trasie jest to zdecydowanie lepsza opcja niż wożenie ze sobą termosu ;)

Kilka ciekawostek wyłowionych z informacji prasowych:

  • Coś dla kierowców: Po 20-30 minutach po wypiciu kawy kofeina we krwi osiąga maksymalne stężenie,  w mózgu blokują się receptory przekazujące informacje o potrzebie snu – znika zmęczenie, zwiększa się natomiast poziom serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) i podnosi poziom adrenaliny.
  • BP jest jedyną siecią paliwową, która korzysta z platformy logistycznej, która obsługuje sieci takie jak McDonald’s oraz Coffeeheaven – co na to konkurencja? :)
  • Pracownicy stacji BP i kawiarni Wild Bean Cafe są szkoleni w ramach specjalnego programu Coffee Master Programme
  • Ziarna kawy serwowanej w kawiarenkach WBC pochodzą tylko z plantacji kaw objętych certyfikatem UTZ. To gwarancja, że kawa uprawiana jest w sposób przyjazny środowisku, a pracownicy zatrudnieniu przy jej produkcji mają odpowiednie warunki pracy i otrzymują za nią godziwe wynagrodzenie. Ziarna nowej kawy pochodzą z plantacji w Brazylii, Hondurasie, Kolumbii, Peru i Gwatemali. – Dla ciekawskich: lista polskich podmiotów z certyfikatem UTZ

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 3

3

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Dobra kawa to przede wszystkim CZYSTOŚĆ I HIGIENA. To jest podstawa dobrej kawy.
    Największy aromat kawy uzyska się ze świeżo zmielonej kawy, nawet najgorsza kawa świeżo zmielona ma aromat. Druga rzecz to jakość wody najlepsza dla kawy jest woda od 6 do 12 stopni, w Polsce osiągalna tylko w nielicznych miejscach w małych ujęciach wody, w dużych miastach tylko po przefiltrowaniu. Nie kawy nie robi się z wody mineralnej chyba, że jest to woda filtrowana sprzedawana jako mineralna. Woda mineralna ma często swoisty smak, taka woda może wpływać na aromat kawy. Trzecia to czas parzenia kawy, to są sekrety prawdziwych baristów. Czwarta to urządzenia lub narzędzia do parzenia kawy: ekspres kolbowy, ekspres automat, kawiarka. Przy tym należy bezwzględnie pamiętać o czystości urządzeń, jak dbasz tak masz. Piąte to rodzaj kawy: palona, kwaśna, aromatyzowana. Prawdziwy barista o kawi może mówić bez końca.

Czego szukasz?

css.php