Na czasie:

Otwierasz lodówkę, a tu… czyli o zamiennikach w kuchni

Jak często zdarzyło się, że przygotowywałaś jakąś potrawę i nagle okazywało się, że nie masz w domu jakiegoś niezbędnego do niej składnika? I co teraz? Porzucić pracę i biec do sklepu? A może odłożyć zrobienie ciasta na inny termin, kiedy kupisz dany składnik? Nie musisz. Przedstawiamy produkty, którymi możesz zastąpić m.in. jaja, śmietanę, czy majonez.

Czym zastąpić jajko?

Wszystko zależy od tego, do czego jest nam ono potrzebne. I czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko białka. Jeśli potrzebujemy całego jajka to możemy użyć w zamian:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego zmieszana z 2 łyżkami wody i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) – nie stosować do mięsa
  • 2-3 łyżki musu jabłkowego (sprawdzi się w słodkich wypiekach, jeśli chcemy rozluźnić ciasto) lub
  • 1 rozgnieciony, dojrzały banan żeby skleić ciasto

Jeżeli natomiast potrzebujemy tylko białka możemy z powodzeniem użyć zamiast niego:

  • do dań mięsnych: siemienia lnianego, kaszy manny, płatków owsianych, twarogu lub mąki sojowej z wodą (1 łyżka mąki zmieszana z 3 łyżkami wody), dobrym zamiennikiem dla białek jest też aquafaba (woda po gotowaniu ciecierzycy)
  • do dań słodkich: zamiast białka łyżeczka żelatyny

I mimo, że jajecznicy czy omletu nie zrobimy używając tych zamienników to w większości przypadków może nas to uratować. A jeśli chodzi o jajecznicę bez jajek to weganie zamiast nich dodają tofu (tofucznica).

Co zamiast śmietany?

Do sałatki  lub zupy możesz z powodzeniem zamiast niej wykorzystać jogurt grecki lub naturalny. Jeśli w przepisie jest z kolei słodka śmietanka to możesz zamiast niej użyć szklanki mleka z dodatkiem łyżeczki masła.

Co zamiast masła?

Do ciasta możesz zamiast masła dodać olej roślinny. (100 g masła to 3-4 łyżki oleju.) Do ciasteczek możesz też w zamian dodać biały ser (2 części twarogu =1 część masła).

Czym zastąpić majonez?

Majonez można z kolei zastąpić sosem na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego do którego dodaje się ulubione zioła, sól, pieprz i musztardę. Będzie równie smacznie, a na pewno zdrowiej.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php