Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pomysły na cytrynowe ciasta i desery — sprawdzone przepisy

Cytryna to orzeźwiający owoc, który od lat króluje w świecie kulinariów. Jej kwaśny smak doskonale nadaje się do przygotowywania różnorodnych wypieków i deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem cytrynowych słodkości, poniżej przedstawiamy pomysły na ciasta i desery, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem

Pierwszą propozycją jest ciasto cytrynowe z rozmarynem, które jest wyjątkowo aromatyczne, puszyste i wilgotne. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na rodzinne uroczystości lub letnie przyjęcia na świeżym powietrzu. Co więcej, jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. 

Wystarczy w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W osobnym naczyniu ubijamy masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy jajka oraz kwaśną śmietanę. Do masy dodajemy, posiekany rozmaryn, a także wyciśnięty sok i startą skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, a następnie dodajemy suchą mieszankę. Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez około 45-50 minut w 160°C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i dekorujemy wierzch cukrem pudrem oraz gałązką rozmarynu. 

Zuccotto al limone

A teraz coś dla fanów włoskich smaków. Zuccotto al limone to wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i orzeźwiający deser, który łączy w sobie biszkopty i lekki krem cytrynowy. Całość ma kształt kopuły, dzięki czemu doskonale będzie prezentować się na stole. 

W misce ubijamy śmietankę 30% wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone oraz startą skórkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach. W osobnym naczyniu rozpuszczamy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. W przygotowanej mieszance maczamy podłużne biszkopty z obu stron, a następnie przekładamy je do wnętrza miski wyłożonej folią spożywczą. Biszkopty kładziemy zarówno na dno, jak i krawędzie naczynia. Na wierzch wykładamy gotowy krem cytrynowy i przykrywamy całość biszkoptami. Na koniec owijamy miskę folią spożywczą i umieszczamy w lodówce, aż masa zgęstnieje. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/zuccotto-al-limone.

Suflet cytrynowy

Suflet cytrynowy to doskonały wybór dla miłośników lekkich deserów, który świetnie sprawdzi się w upalne dni. Zachwyca on nie tylko swoim eleganckim wyglądem, ale i puszystą konsystencją. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i bez problemu zaserwujemy go w mniej niż 15 minut.

Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie mieszamy je wraz z utartymi żółtkami. Kokilki do zapiekania smarujemy masłem i wylewamy do nich przygotowaną masę. Całość pieczemy w 190°C przez około 10 minut. Gotowy suflet możemy udekorować cukrem pudrem. 

Tarta lemon curd

Tarta lemon curd to klasyk wśród cytrynowych deserów. Kruche ciasto doskonale komponuje się z musem cytrynowym. Tarta jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna — idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. 

Wystarczy do miski przesiać mąkę krupczatkę, dodać masło, jajka i cukier puder, a następnie zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Całość formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy mus cytrynowy. Na tarce ścieramy skórkę z dwóch cytryn, z których następnie należy wycisnąć sok. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy jajka oraz cukier puder. Całość mieszamy, a na koniec dodajemy miękkie masło. Składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Masę odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przekładamy równomiernie na formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 18-20 minut w 180°C. Odstawiamy do wystudzenia, a na koniec przekładamy mus cytrynowy na wierzch i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-lemon-curd. Smacznego!

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php