Czekolada bez cukru

Własnoręcznie zrobiona czekolada jest o wiele zdrowsza niż produkt ze sklepowej półki i zawiera dokładnie takie składniki, które lubisz. Pyszna i bez zbędnych dodatków, np. cukru.

Do mojej domowej czekolady dodaję produkt z kategorii „super food”, czyli jagody goji o cudownych właściwościach, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Do tego orzechy, które nadają słodkościom chrupką teksturę a jednocześnie są prawdziwym żywieniowym hitem poprawiającym koncentrację i wspomagającym pracę mózgu. Cukier zastępuję suszonymi owocami – rodzynkami, żurawiną czy daktylami. Gwarantuję, że takiej czekoladzie nie oprze się żaden łasuch ;)

Składniki

  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao w proszku lub karobu
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: jagody goji, suszone owoce (żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, itp.

Przygotowanie

  1. Do garnka dodaj olej kokosowy oraz kakao. Gotuj na małym ogniu. Mieszaj, żeby nie było grudek.

  2. Kiedy masa będzie gładka dodaj swoje ulubione dodatki – orzechy, jagody goji, migdały, amarantus itp.

  3. Czekoladową masę wlej do silikonowej formy.

  4. Czekoladę umieść w zamrażarce i mroź przez ok. 30 minut, a następnie przechowuj w lodówce.

Wyszło obłędnie, a w dodatku niesamowicie atrakcyjnie dla oczu, dzięki temu, że każdy kawałek kusi innymi kolorowymi pysznościami. To czekolada, po zjedzeniu której nie ma najmniejszych powodów do wyrzutów sumienia.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Basik says:

    Na pewno spróbuję zrobić taką czekoladę. Wygląda pysznie i nie wydaje się być trudna i pracochlonna. Dziękuję za przepis.

  • Lifestyle coach says:

    Uwielbiam czekoladę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Taka domowa musi smakowac jeszcze lepiej i wiemy z czeko się składa, możemy dodać nasze ulubione składniki. Zawsze myślełem, że czekolada, oczywiście w odpowiednich ilościach jest dobra dla nas, naszego mózgu, szczególnie ta z dużą zawartością kakao.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php