Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Domowa granola bez cukru

Domowa granola bez cukru

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Dziś na blogu kolejna propozycja śniadaniowa – granola, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zabieganym o poranku. Robiąc chrupiące musli w domu masz pewność, że nie ma w nim ogromnych ilości cukru oraz żadnych niezdrowych składników.

Znajdziesz tu płatki owsiane, mnóstwo bakalii – różnego rodzaju orzechy, migdały oraz suszone owoce. Słodyczy nadaje tutaj miód lub świeżo wyciskany sok jabłkowy. Składniki te stosuje jako zdrowsze zamienniki cukru. Przepis możesz dowolnie modyfikować wedle uznania. Tak naprawdę możesz przygotować własną wersję granoli ze swoimi ulubionymi przysmakami. Doskonała z mlekiem, jogurtem lub po prostu do schrupania jako zdrowa przekąska. Warto zrobić większą ilość granoli i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki

  •  400 g płatków owsianych górskich
  • 100 ml płynnego miodu lub świeżego soku z jabłek
  •  1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  4 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.

  2. W misce umieść płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, ziarna słonecznika.

  3. Dodaj cynamon, nasiona chia i odrobinę soli. Składniki zalej płynnym miodem lub sokiem jabłkowym oraz dodaj olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

  4. Kiedy wszystkie składniki będą już pokryte miodem lub sokiem, wysyp je na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika.

  5. Granolę piecz przez około 20-30 minut. Co 10 minut przemieszaj płatki. Piecz do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

  6. Płatki pozostaw do przestudzenia. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Zobacz również

tagi: , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php