Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Fotowarsztaty: uczta dla oczu

Jak zrobić apetyczne zdjęcia? Jak fotografować dania na talerzu, aby wyglądały tak smakowicie, że na ich widok ślinka cieknie? Fotografowanie jedzenia nie jest tak łatwe, jak by się wydawało… Wie o tym każdy kto sam próbował zmierzyć się z fotografią kulinarną.

Jak większość blogerów kulinarnych w dziedzinie fotografii jestem samoukiem, jednak samodzielne zdobywanie wiedzy i umiejętności to długa i ciężka droga. Wciąż jest wiele rzeczy, których muszę się nauczyć. Dlatego z wielką radością przyjęłam zaproszenie na fotowarsztaty: uczta dla oczu w Akademii Smaku Bosch, gdzie o tajnikach kulinarnej fotografii opowiadał znany fotograf, grafik i wykładowca akademicki – Leszek Szurkowski.

Warsztaty fotografii kulinarnej

Spotkanie rozpoczęło się wykładem teoretycznym podczas którego prowadzący zaprezentował pokrótce podstawy fotografii. Opowiedział także o tym, jak fotografować jedzenie w domowym zaciszu. Wbrew pozorom wcale nie potrzebujesz profesjonalnego studia fotograficznego i oświetlenia. Aby zrobić dobre zdjęcia nie musisz mieć sprzętu z górnej półki, ale przede wszystkim sporo kreatywności. Co do sprzętu wystarczy jedynie aparat z wbudowaną lampą błyskową i kilka przedmiotów, które znajdą się w każdym domu. Fotografia kulinarna wymaga kombinowania.

Wiedzę i ciekawe porady eksperta mogliśmy wykorzystać w praktyce. A żeby było co fotografować trzeba było najpierw coś ugotować. Pod okiem Szefa Kuchni Stefana Birka przygotowaliśmy cztery pyszne dania – warzywa grillowane w oliwie truflowej podane z pieczoną cielęciną i liśćmi brukselki, krem z groszku zielonego z trawą cytrynową i miętą pieprzową, udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki, a na deser torcik czekoladowy z Grand Marnier i pomarańczami.

Warsztaty fotografii kulinarnej

Warsztaty fotografii kulinarnej

Warsztaty fotografii kulinarnej

Warsztaty fotografii kulinarnej

Najedzeni, ale również bogatsi o nową wiedzę mogliśmy przystąpić do ćwiczeń praktycznych. Na warsztatach bawiliśmy się głównie  światłem z lamp błyskowych (sama wcześniej nie stosowałam przy fotografowaniu jedzenia). Szurkowski podpowiadał, jak robić zdjęcia potraw na jasnym i ciemnym tle. Zaprezentował także jak korzystając z zastawek i blend, zmniejszyć liczbę odbić i oświetlić aranżację wyłącznie kontrolowanym światłem sztucznym. Fotograf namawiał do wymyślania rozwiązań z cyklu „zrób to sam”, bo jak podkreślał wystarczy odrobina wyobraźni, a efekty są znakomite (o czym miałam okazję się przekonać podczas spotkania). Nie obyło się bez korzystania z takich akcesoriów jak: folia aluminiowa czy talerze, aby rozproszyć mocne światło lampy błyskowej.

Warsztaty fotografii kulinarnej

Warsztaty fotografii kulinarnej

Warsztaty fotografii kulinarnej

Organizatorom dziękuję za zaproszenie, inspirujący czas i dużą porcję wiedzy. Z warsztatów wróciłam zmotywowana do dalszej pracy nad apetycznymi ujęciami.

tagi: ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php