Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Leczo marchewkowe

Słowo leczo w nazwie tego przepisu traktujcie raczej symbolicznie, ponieważ z tradycyjnym węgierskim daniem nie ma to bardzo dużo wspólnego. Coś jednak to leczo z leczo ma – a na pewno jest bardzo bardzo dobre :)

leczo-marchewkowe

Leczo przede wszystkim kojarzy mi się jako danie jednogarnkowe, pełne warzyw, bardzo kolorowe i super smaczne. Takie też jest moje leczo marchewkowe. Za pierwszym razem użyłem po prostu tego, co akurat zalegało w lodówce. Wyszło jednak na tyle dobrze, że przepis ten na stałe zagościł w mojej kuchni.

Składniki leczo marchewkowego

  • 4 większe marchewki
  • pomidory w puszce – 2 puszki
  • kawałek dobrej, aromatycznej kiełbasy (ilość i rodzaj kiełbasy wedle uznania)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • przyprawy: dwie łyżki czerwonej słodkiej papryki, łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny i dwie szczypty cukru (nadają potrawie bardziej charakternego smaku)

Przygotowanie leczo marchewkowego

  1. Jest bardzo proste.
  2. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do rozgrzanego garnka z niewielką ilością tłuszczu na dnie.
  3. To wszystko podsmażyłem kilka minut na większym ogniu, a następnie dodałem pokrojone w talarki marchewki i wszystkie przyprawy, i cały czas mieszając podsmażyłem jeszcze ok. minutę.
  4. Następnie do garnka dodałem dwie puszki pomidorów, zmniejszyłem ogień i dusiłem leczo przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Kiedy marchewki były miękkie dodałem soli i pieprzu do smaku, a następnie w celu nadania nieco mocniejszego charakteru całej potrawie, dodałem sok z cytryny i odrobinę cukru.

leczo marchewkowe

Leczo marchewkowe świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, podawane z pieczywem, lub jako dodatek do obiadu.

SMACZNEGO!

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

9 odpowiedzi na “Leczo marchewkowe”

  1. Maria pisze:

    Prosze, dodac’ skorke , z cytryny olej cytryny jest wartosciowy jest lekarstw dodatek do zupy jakiejkolwiek do plackow ziemniaczanych do kopytek salaty Bigos pozdrowienia z dalekiej Australji Skorin Maria Usciskam Kochani RODACY

  2. Martynosia pisze:

    Świetny pomysł – koniecznie muszę wypróbować :)

  3. KaBe pisze:

    Ta kompozycja przypraw-imbir, cynamon, papryka, a na koniec sok z cytryny daje ciekawy smak, nieco orientalny, który sprawia, że z każdym kęsem chce się więcej i więcej.

  4. majka pisze:

    Ja leczo zawsze robię ze świeżych pomidorów. Kroję w ćwiartki i dodaję ze skórką, nigdy nie przeszkadzała ta skórka ani nikomu nie zaszkodziła:)

  5. ania pisze:

    ja polecam dodać cukinię i troszkę ketchupu :)

  6. Zegarynka pisze:

    Miałam okazję dzisiaj wypróbować przepis. Bardzo sympatyczny pomysł :) Dałam 2 sparzone pomidory i łyżeczkę przecieru, miałam też trochę pieczarek, więc je tu wrzuciłam, żeby się nie zepsuły. Przepis wędruje do zeszyciku, a to leczo na pewno będzie częstym gościem na moim stole :)

  7. Zegarynka pisze:

    a co zrobić, jeśli nie ma się pod ręką pomidorów w puszce, tylko zwykłe (i przecier?)

    • Tomek Lach pisze:

      Ja bym świeże pomidory wyparzył, obrał ze skóry i pokroił w kostkę, a w razie potrzeby dodałbym kilka łyżek wody. Przecier? Niekoniecznie :) ale też nie będzie to zbrodnia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php