zajadam.pl

Leczo marchewkowe

Słowo leczo w nazwie tego przepisu traktujcie raczej symbolicznie, ponieważ z tradycyjnym węgierskim daniem nie ma to bardzo dużo wspólnego. Coś jednak to leczo z leczo ma – a na pewno jest bardzo bardzo dobre :)

leczo-marchewkowe

Leczo przede wszystkim kojarzy mi się jako danie jednogarnkowe, pełne warzyw, bardzo kolorowe i super smaczne. Takie też jest moje leczo marchewkowe. Za pierwszym razem użyłem po prostu tego, co akurat zalegało w lodówce. Wyszło jednak na tyle dobrze, że przepis ten na stałe zagościł w mojej kuchni.

Składniki leczo marchewkowego

  • 4 większe marchewki
  • pomidory w puszce – 2 puszki
  • kawałek dobrej, aromatycznej kiełbasy (ilość i rodzaj kiełbasy wedle uznania)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • przyprawy: dwie łyżki czerwonej słodkiej papryki, łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny i dwie szczypty cukru (nadają potrawie bardziej charakternego smaku)

Przygotowanie leczo marchewkowego

  1. Jest bardzo proste.
  2. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do rozgrzanego garnka z niewielką ilością tłuszczu na dnie.
  3. To wszystko podsmażyłem kilka minut na większym ogniu, a następnie dodałem pokrojone w talarki marchewki i wszystkie przyprawy, i cały czas mieszając podsmażyłem jeszcze ok. minutę.
  4. Następnie do garnka dodałem dwie puszki pomidorów, zmniejszyłem ogień i dusiłem leczo przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Kiedy marchewki były miękkie dodałem soli i pieprzu do smaku, a następnie w celu nadania nieco mocniejszego charakteru całej potrawie, dodałem sok z cytryny i odrobinę cukru.

leczo marchewkowe

Leczo marchewkowe świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, podawane z pieczywem, lub jako dodatek do obiadu.

SMACZNEGO!

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Prosze, dodac’ skorke , z cytryny olej cytryny jest wartosciowy jest lekarstw dodatek do zupy jakiejkolwiek do plackow ziemniaczanych do kopytek salaty Bigos pozdrowienia z dalekiej Australji Skorin Maria Usciskam Kochani RODACY

  2. Ta kompozycja przypraw-imbir, cynamon, papryka, a na koniec sok z cytryny daje ciekawy smak, nieco orientalny, który sprawia, że z każdym kęsem chce się więcej i więcej.

  3. Ja leczo zawsze robię ze świeżych pomidorów. Kroję w ćwiartki i dodaję ze skórką, nigdy nie przeszkadzała ta skórka ani nikomu nie zaszkodziła:)

  4. Miałam okazję dzisiaj wypróbować przepis. Bardzo sympatyczny pomysł :) Dałam 2 sparzone pomidory i łyżeczkę przecieru, miałam też trochę pieczarek, więc je tu wrzuciłam, żeby się nie zepsuły. Przepis wędruje do zeszyciku, a to leczo na pewno będzie częstym gościem na moim stole :)

    1. Ja bym świeże pomidory wyparzył, obrał ze skóry i pokroił w kostkę, a w razie potrzeby dodałbym kilka łyżek wody. Przecier? Niekoniecznie :) ale też nie będzie to zbrodnia ;)

Czego szukasz?

css.php