Leczo wegetariańskie

leczo-wegetarianskie

Lato to idealny czas na przygotowanie leczo, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z gotowanych warzyw. Jest to potrawa, do której wykorzystuję sezonowe, letnie produkty – paprykę, cukinię, pomidory, bakłażan.

Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek. Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej. Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością. To stereotyp, że potrawy tej kuchni to tylko sałatki czy dania z soi. Przeciwnie często są to propozycje niezwykle barwne – tak jak w przypadku tego przepisu.

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 5 mniejszych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. W dużym garnku rozgrzej  dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę oraz ćwiartkę papryczki chili. Pozostaw na ogniu mieszając co jakiś czas.

  2. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę. Zwiększ ogień i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę cukinię.

  3. Po około 5 minutach dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotuj przez około 15 minut mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką.

  4. Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec całość dopraw odrobiną ostrej papryki i ziół prowansalskich. Pozostaw na ogniu jeszcze przez około 15 -20 minut.

Smacznego !

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Leczo wegetariańskie”

  1. aga pisze:

    Trzeba dać mniej papryczki chilli…dałam tyle ile w przepisie na większą ilość składników,a i tak wyszło bardzo ostre….a jeszcze jakbym dodała pieprz to byłoby mega ostre.

  2. karla pisze:

    Wlasnie skończyłam gotować… Pychota!!! Dziękuję za przepis.

  3. mopswkuchni pisze:

    W takiej wersji też lubię leczo, szczególnie z pieczarkami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php