Na czasie:

Zapiekanka ryżowa z dynią

Zapiekanka ryżowa z dynią

Odkąd w naszej kuchni coraz rzadziej pojawia się mięso, staram się eksperymentować z daniami, które pozwolą się najeść do syta i będą jak najbardziej urozmaicały dietę.

Dlatego to już drugi w krótkim czasie przepis na kolorową warzywną zapiekankę. Moje główne założenie jest takie, że obiady w środku tygodnia mają być proste  i szybkie w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim pożywne. We wrześniu korzystam z pojawiającej się już w sklepach dyni i praktycznie non stop mam przynajmniej jedną porcję w lodówce. Tym razem posłużyła za motyw przewodni zapiekanki z dzikim ryżem.

Czas przygotowania:

30 minut przygotowań + 90 minut pieczenia

Składniki zapiekanki

Podaję ilość składników na 4 porcje zapiekanki.

  • 1 kg dyni
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dzikiego brązowego ryżu
  • 100 ml oliwy z oliwek lub inne oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • dwie łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry, 3-4 ziarna goździków, opcjonalnie 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • natka pietruszki i szczypiorek do podania

Wykonanie

  1. W pierwszej kolejności zabierz się za ugotowanie ryżu zgodnie z instrukcjami na jego opakowaniu. Zamiast ryżu brązowego możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju.

  2. Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój miąższ w dość dużą kostkę.

  3. Marchewkę i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w niezbyt cienkie talarki.

  4. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

  5. Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie do miski wsyp ugotowany ryż, zamieszaj znowu i polej całość oliwą. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj jeszcze raz i przełóż zawartość miski do naczynia żaroodpornego.

  6. Naczynie przykryj pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

    Zapiekanka ryżowa z dynią

  7. W trakcie pieczenia możesz opcjonalnie raz lub dwa razy delikatnie zamieszać zawartość naczynia, żeby wszystkie warzywa równomiernie się upiekły.

  8. Zapiekanka jest gotowa, kiedy dynia jest mięciutka jak masło, a marchew i pietruszka miękkie, ale nie rozlatujące się.

  9. Zapiekankę podawaj posypaną posiekaną drobniutko natką pietruszki i szczypiorkiem. Dobrze pasować będzie również łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

Zapiekanka ryżowa z dynią

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję