Zapiekanka ryżowa z dynią

Zapiekanka ryżowa z dynią

Odkąd w naszej kuchni coraz rzadziej pojawia się mięso, staram się eksperymentować z daniami, które pozwolą się najeść do syta i będą jak najbardziej urozmaicały dietę.

Dlatego to już drugi w krótkim czasie przepis na kolorową warzywną zapiekankę. Moje główne założenie jest takie, że obiady w środku tygodnia mają być proste  i szybkie w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim pożywne. We wrześniu korzystam z pojawiającej się już w sklepach dyni i praktycznie non stop mam przynajmniej jedną porcję w lodówce. Tym razem posłużyła za motyw przewodni zapiekanki z dzikim ryżem.

Czas przygotowania:

30 minut przygotowań + 90 minut pieczenia

Składniki zapiekanki

Podaję ilość składników na 4 porcje zapiekanki.

  • 1 kg dyni
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dzikiego brązowego ryżu
  • 100 ml oliwy z oliwek lub inne oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • dwie łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry, 3-4 ziarna goździków, opcjonalnie 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • natka pietruszki i szczypiorek do podania

Wykonanie

  1. W pierwszej kolejności zabierz się za ugotowanie ryżu zgodnie z instrukcjami na jego opakowaniu. Zamiast ryżu brązowego możesz użyć dowolnego ulubionego rodzaju.

  2. Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój miąższ w dość dużą kostkę.

  3. Marchewkę i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w niezbyt cienkie talarki.

  4. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

  5. Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie do miski wsyp ugotowany ryż, zamieszaj znowu i polej całość oliwą. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj jeszcze raz i przełóż zawartość miski do naczynia żaroodpornego.

  6. Naczynie przykryj pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

    Zapiekanka ryżowa z dynią

  7. W trakcie pieczenia możesz opcjonalnie raz lub dwa razy delikatnie zamieszać zawartość naczynia, żeby wszystkie warzywa równomiernie się upiekły.

  8. Zapiekanka jest gotowa, kiedy dynia jest mięciutka jak masło, a marchew i pietruszka miękkie, ale nie rozlatujące się.

  9. Zapiekankę podawaj posypaną posiekaną drobniutko natką pietruszki i szczypiorkiem. Dobrze pasować będzie również łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

Zapiekanka ryżowa z dynią

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php