zajadam.pl

Apple crubmle, czyli jabłka z kruszonką

apple-crumble

Apple crumble, czyli jabłka z kruszonką. Wybitnie smaczny i wybitnie prosty deser, który poznałem pracując w Wielkiej Brytanii jako kelner.

Spotykany jest w najróżniejszych formach, nawet jako ciasto upieczone na dużej blasze. Ja najbardziej lubię go w takiej formie, w jakiej podawano w restauracji, w której pracowałem, czyli pojedyncze porcje upieczone w kokilkach i podawane kruszonką do dołu, i jabłkami do góry. Po upieczeniu jabłka tworzą delikatny mus, zaś kruszonka przepyszny, chrupiący spód – najlepiej oczywiście smakuje na gorąco.

Składniki Apple Crumble

Podaję proporcje na cztery porcje

  • jabłka – kilka sztuk zależnie od ich wielkości
  • mąka – ćwierć szklanki
  • masło – trzy/cztery łyżki do kruszonki i odrobina do wysmarowania foremek
  • cukier brązowy – trzy/cztery płaskie łyżki, do kruszonki
  • opcjonalnie: cynamon i cukier do doprawienia jabłek
  • orzechy do przyozdobienia gotowego deseru

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 st. C.
  2. Jabłka obieram ze skóry i kroję w cieniutkie plasterki.
  3. Kokilki smaruję dokładnie masłem i układam w nich warstwami jabłka, opcjonalnie podsypując od czasu do czasu szczyptą cynamonu (i cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne).
  4. Jabłka staram się układać ciasno i na koniec jeszcze docisnąć, ponieważ w trakcie pieczenia zmiękną i zmniejszy się ich objętość.
  5. Z zimnego masła, mąki i cukru wyrabiam rękoma grudkowate i nieco niechlujne sypkie ciasto na kruszonkę.
  6. Kruszonkę dodaję na wierzch każdego apple crumble i delikatnie ją przyklepuję, aby całość była bardziej zwarta.
  7. Następnie deser wstawiam do piekarnika na 20 do 25 minut, lub do czasu aż kruszonka zacznie ładnie się rumienić.
  8. Wyjęte z piekarnika desery delikatnie odwracam do góry nogami i wykładam na talerze. Jeżeli apple crubmle nie chce wyjść z foremki po dobroci, pomagam sobie nożem – czasami po prostu kruszonka lub jabłka mogą się przykleić do ścianek kokilki.
  9. Na samym końcu na deser nakładam orzechy – u mnie zwykle są to kawałeczki orzechów włoskich, które świetnie komponują się z jabłkami i nadają mojemu apple crumble ostateczny wygląd.

apple-crumble-przepis

apple-crumble-przepisy

jablka-z-kruszonka

A tak wygląda talerz kilkadziesiąt sekund po podaniu Apple Crumble na stół ;-)
apple-crumble-zjedzone

*Wpis sponsorowany

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Nie chce byc wscibski, ale w tytule masz angielska literowke. (Tak wiem ze nie daje polskich znakow ale mieszkam w Anglii i jestem za leniwy, zeby ustawic polska klawiature :-)) Swietna strona bardzo lubie tu zagladac. Polecam innym.

Czego szukasz?

css.php