zajadam.pl

Ciasto migdałowe z ricottą

Ciasto migdałowe z ricottą

To ciasto stało się jednym z większych zaskoczeń ostatnich miesięcy. Upiekłem je głównie ze względu na zalegające zbyt długo w lodówce opakowanie ricotty. Eksperyment się powiódł, ciasto wyszło znakomite, więc przepis ląduje na blogu i na pewno będę z niego korzystał jeszcze nie raz.

Użycie ricotty powoduje, że widzisz na talerzu ciasto wyglądające jak zbity biszkopt, a przy pierwszym kęsie zastanawiasz się skąd ta delikatna tekstura i lekko sernikowy smak ustępujący po chwili migdałowej nucie. Warte wypróbowania na nieświadomych niczego gościach – na pewno będą super mile zaskoczeni :)

Czas przygotowania

Przygotowanie ciasta potrwać może ok. 20 minut, następnie ok. 50 minut pieczenia, co daje łącznie 70 minut.

Składniki ciasta migdałowego

Podane proporcje pozwolą upiec ciasto w okrągłej formie o śr. ok. 20 cm. Wyjdzie z tego 8 do 12 porcji ciasta.

  • 125 g zmielonych na proszek migdałów
  • 125 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 250 g ricotty
  • garść mrożonych lub świeżych jagód
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie ciasta migdałowego

  1. Przy pomocy miksera utrzyj miękkie masło z połową cukru.

  2. Kiedy masło i cukier połączą się w puszystą masę, zacznij dodawać żółtka jaj – cały czas przy tym mieszając lub miksując masę.

  3. Następnie dodaj do masy skórkę z cytryny, sproszkowane migdały, kaszę mannę i ser ricotta. Całość wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy.

  4. W osobnej misce ubij białka jajek na dość sztywną pianę. Kiedy już piana będzie zwarta zacznij porcjami dosypywać cukier i cały czas ubijaj.

  5. Gotową masę z białek i cukru delikatnie przełóż do przygotowanego wcześniej ciasta i ostrożnie, powoli, przy użyciu szpatułki wymieszaj całość do połączenia składników. Ciasto powinno zachować jak najwięcej puszystości i lekkości ubitych białek.

  6. Gotowe ciasto przełóż do formy, którą to warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu dodaj jagody lub inne ulubione owoce. Dobrze będą pasować maliny, truskawki, a nawet śliwki. Ja użyłem mrożonych jagód z własnych zapasów przygotowanych latem.

  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut.

  8. Podawaj wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek dobrze sprawdzą się również płatki migdałowe.

Ciasto migdałowe z ricottą

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php