zajadam.pl

Ciasto z jabłkami

Ciasto jabłkowe

Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami. Gdy chcesz zrobić szybkie i pyszne ciasto z jabłkami polecam ten przepis.

Ciasto z dużą ilością jabłek, orzechów włoskich i cynamonu – prawdziwe jesienne smaki i aromaty. Do tego ciasta użyłam jabłek lekko kwaskowych w smaku.

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 duże jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  1. Margarynę lub masło rozpuść w garnku na małym ogniu i pozostaw do przestudzenia.

  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

  3. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.

  4. Jajka ubij na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.

  5. Dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką aż do połączenia się składników.

  6. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Całość miksuj na wolnych obrotach.

  7. Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

  8. Ciasto posyp równomiernie jabłkami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów i cynamonem.

  9. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto jabłkowe

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 4

4

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php