zajadam.pl

Ciasto z truksawkami i kruszonką

Czerwiec to sezon na truskawki – najlepsze moim zdaniem owoce uprawiane w Polsce. Przez cały sezon zajadamy się świeżymi czerwonymi owocami pod każdą postacią, najczęściej w formie dodatku do naleśników. W tym roku moja żona wyszperała w internecie kilka przepisów, które pozwoliły upiec idealne ciasto z truskawkami!

Ciasto z truskawkami

Truskawek nigdy za mało, więc i ciasto powinno się wręcz uginać pod ich ciężarem. Problem jednak w tym, żeby ciasto ładnie wyrosło, było puszyste i nie stało się z powodu nadmiernej ilości owoców sklejonym wilgotnym zakalcem.

Do swojego ciasta użyłem:

  • 250 gram mąki pszennej
  • czterech jajek
  • jednej kostki masła
  • 100 gram cukru pudru (ciasto nie będzie bardzo słodkie, chodzi w końcu o truskawki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kruszonki:

  • 150 gram mąki
  • 75 gram masła
  • 75 gram cukru

I najważniejsze:

  • jeden kilogram świeżych truskawek

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie ciasta zacząłem od kruszonki. Na patelni roztopiłem masło i dodałem cukier. Kiedy cukier zaczął się rozpuszczać dodałem mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszałem do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Całość odstawiłem na bok.

Ciasto z truskawkami

Następnie przygotowałem ciasto – czyli podstawę mojego wypieku.

Miękkie masło wymieszałem dobrze z cukrem pudrem, a następnie dodałem po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszałem mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawałem ją do przygotowanej wcześniej masy.

Kiedy składniki dobrze się połączyły, całe ciasto przełożyłem do okrągłej formy wysmarowanej masłem.

Przepis na ciasto z truskawkami

Na ciasto nałożyłem truskawki. Większe poprzecinałem na pół, mniejsze układałem w całości na cieście, tak aby szczelnie je przykryły.

Na samą górę wysypałem całą przygotowaną kruszonkę i wstawiłem tak przygotowane ciasto truskawkowe do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni.

Ciasto piekło się przez godzinę (60 minut). Zapach był tak oszałamiający, że zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika odkroiłem testowy kawałek i delektowałem się REWELACYJNYM smakiem.

Kiedy ciasto ostygło udekorowałem je jeszcze cukrem pudrem i z niewielkim ubytkiem podałem gościom :-)

Ciasto z truskawkami

Prezentowane ciasto z truskawkami różni się od powszechnie znanych. Po pierwsze duża ilość truskawek robi różnicę – ciasto jest bardzo truskawkowe – aż dziw, że tak dobrze wyrosło ;) Po drugie – chrupiąca kruszonka po prostu wymiata – to trzeba wypróbować i zaatakować nieziemskim smakiem truskawek własne kubki smakowe.

 

Skomentuj Pod przepisem mamy już 23 komentarzy!

Ilość komentarzy: 23 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. mam techniczne pytanie ;). Czy ciasto ucierasz mikserem , i czy kruszonkę robisz „na gazie” ? p.s. wiem, ze możesz teraz umierać ze smiechu ale ja w pieczeniu naprawde jestem kiepska i zasadniczo potrafie spitolic kazde ciasto ;)

    1. Ciasto ucieram ręcznie przy pomocy trzepaczki, ale mikserem na pewno będzie łatwiej ;) Co do kruszonki to tak, robię ją „na gazie” ale bez przesady – głównie chodzi o to, żeby zrobiły się ładne grudki a upiecze się to piekarniku.

  2. cos widzę,że nie tylko u mnie króluje takie ciasto teraz, w dni upalne i w sezonie truskawkowym.. :)) Smacznego wszystkim! :))

  3. a więc:
    ciasto: 2,5 szkl mąki (nie mam wagi i wszystko robię na szklanki), 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3 żółtka, szczypta soli i szczypta proszku do pieczenia, mieszamy zagniatamy i na 45 min do lodówki żeby stężało
    truskawki ok 500-600 g + 3 łyżki masła podsmażamy,musimy odlać sosik który się zrobił żeby uniknąć paćki z ciasta, zastosowanie dla sosu truskawkowego to np lody czekoladowe :)
    do tego jeszcze z 3 białek (które zostały) bijemy pianę i dodajemy 2 łyżeczki cukru, i teraz
    ciasto kroimy na pół, jedną połówką na wysmarowaną tortownicę ścieramy na grubej jarzynowej tarce, na to kładziemy równomiernie truskawki, na to piana i na całość ścieramy tak samo drugą porcję ciasta, całość do piekarnika na ok 40 min 160 C
    ja już po 30 wyciągnąłem bo się zaczęło rumienić, posypujemy cukrem pudrem

  4. Wydaje się, że jest to prosty przepis dla „początkujacych wypieków”-dzisiaj spróbuję zrobić to ciasto tylko ale ze śliwkami:) Mam jedno pytanie: czy do ciasta jaja w całości dajemy same żółtka czy ?

  5. Właśnie włożyłam do piekarnika, moje pierwsze ciasto. A że uwielbiam truskawki, to nie mogłam się powstrzymać !

Czego szukasz?

css.php