zajadam.pl

Faworki

Faworki

Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie smakołyków, a kulinarna rozpusta jest usprawiedliwiona. Najbardziej popularnymi przysmakami są pączki, faworki (chrust) i róże karnawałowe. Dziś pokażę jak przygotować faworki.

Faworki są dość czasochłonne, jednak te domowe smakują najlepiej. Właściwie przyrządzone chruściki powinny być delikatne, kruche o jasnym, złotym kolorze.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do podania

Faworki

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp suche składniki – mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj. Pośrodku mąki zrób wgłębienie, dodaj żółtka i spirytus.

  2. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i mieszaj za pomocą łyżki, by składniki się połączyły. Ciasto powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.

  3. Gdy składniki się połączą zagnieć ciasto ręcznie – na początku będzie dość zwarte i spójne. Takie ciasto należy dokładnie wybić wałkiem (polega to na uderzaniu ciasta wałkiem) do momentu, aż na powierzchni ciasta pojawią się małe pęcherzyki. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości.

  4. Kiedy ciasto stanie się elastycznie, podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek, a drugą odłóż przykrytą ściereczką.

  5. Rozwałkowane ciasto pokrój na wąskie paski ok. 3×10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór końcówkę wstążki. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.

  6. Faworki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki odsącz na ręczniku papierowym. Pozostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Faworki

Skomentuj

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Po co walić wałkiem i sie zamęczać !1

    Istnieje inny przepis – taka tajemnica kucharzy na cudne faworki, kruche, puszyste, rozpływające się w ustach. Ten przepis tutaj z bloogu nie jest dobry bo faworki wychodzą twarde jak drewno kiedy się ich mocno i długo nie bije wałkiem.
    A więc potrzebne –
    pół puszki piwa
    7-8 żółtek
    mąki tyle ile wejdzie do tego piwa razem z żółtkami
    Wyrób ciasto bez śmietany lub ze śmietaną w małej ilości, tą odrobiną soli do smaku i małą ilością cukru pudru (~~~czubata łyżeczka) żeby przełamać smak.
    Dalej to już wałkowanie, krojenie i smażenie.
    Spróbuj sam a nie będziesz żałował, że to taka prościucha. Bąbelki są gotowe w piwie, alkohol jest jako piwo . Smak piwa ulatnia się w smażeniu, podobnie jak gorzki smak spirytusu. Piwo kosztuje 4 zł a spirytus 20 zł. Nie ma to jak złamać tajemnicę kucharską. Takie FIKU MIKU i bęc. Niech się gospodynie domowe popisują jak im się chce a kucharz zawodowy nie musi.
    Zrobiłam takie FIKU MIKU i nawet nie piuknął w rodzinnym a la tradycja gronie. Nawet teściowa nie gderała o fatalnej pogodzie.

    1. ;]]]] przepis super ale ten alk w cale nie potrzebny sami wraz z partnerką nie dodaliśmy alk i wyszły pyszne i pachnące ;]

Czego szukasz?

css.php