Faworki

Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie smakołyków, a kulinarna rozpusta jest usprawiedliwiona. Najbardziej popularnymi przysmakami są pączki, faworki (chrust) i róże karnawałowe. Dziś pokażę jak przygotować faworki.

Faworki są dość czasochłonne, jednak te domowe smakują najlepiej. Właściwie przyrządzone chruściki powinny być delikatne, kruche o jasnym, złotym kolorze.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do podania

Faworki

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp suche składniki – mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj. Pośrodku mąki zrób wgłębienie, dodaj żółtka i spirytus.

  2. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i mieszaj za pomocą łyżki, by składniki się połączyły. Ciasto powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję.

  3. Gdy składniki się połączą zagnieć ciasto ręcznie – na początku będzie dość zwarte i spójne. Takie ciasto należy dokładnie wybić wałkiem (polega to na uderzaniu ciasta wałkiem) do momentu, aż na powierzchni ciasta pojawią się małe pęcherzyki. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości.

  4. Kiedy ciasto stanie się elastycznie, podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek, a drugą odłóż przykrytą ściereczką.

  5. Rozwałkowane ciasto pokrój na wąskie paski ok. 3×10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór końcówkę wstążki. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.

  6. Faworki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki odsącz na ręczniku papierowym. Pozostaw do przestudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Faworki

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Agata says:

    Po co walić wałkiem i sie zamęczać !1

    Istnieje inny przepis – taka tajemnica kucharzy na cudne faworki, kruche, puszyste, rozpływające się w ustach. Ten przepis tutaj z bloogu nie jest dobry bo faworki wychodzą twarde jak drewno kiedy się ich mocno i długo nie bije wałkiem.
    A więc potrzebne –
    pół puszki piwa
    7-8 żółtek
    mąki tyle ile wejdzie do tego piwa razem z żółtkami
    Wyrób ciasto bez śmietany lub ze śmietaną w małej ilości, tą odrobiną soli do smaku i małą ilością cukru pudru (~~~czubata łyżeczka) żeby przełamać smak.
    Dalej to już wałkowanie, krojenie i smażenie.
    Spróbuj sam a nie będziesz żałował, że to taka prościucha. Bąbelki są gotowe w piwie, alkohol jest jako piwo . Smak piwa ulatnia się w smażeniu, podobnie jak gorzki smak spirytusu. Piwo kosztuje 4 zł a spirytus 20 zł. Nie ma to jak złamać tajemnicę kucharską. Takie FIKU MIKU i bęc. Niech się gospodynie domowe popisują jak im się chce a kucharz zawodowy nie musi.
    Zrobiłam takie FIKU MIKU i nawet nie piuknął w rodzinnym a la tradycja gronie. Nawet teściowa nie gderała o fatalnej pogodzie.

  • Gienia says:

    A jeśli nie mam spirytusu co moge dodać w zamian?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php