zajadam.pl

Gruszki pieczone z ricottą i migdałami

pieczone-gruszki

Gruszki prosto z piekarnika z serem ricotta, miodem i migdałami to pyszna propozycja na deser. Pieczone gruszki są proste i szybkie w wykonaniu. To zdecydowanie mój deserowy faworyt z gruszką w roli głównej.

Dziś idealne dla mnie połączenie smaków – gruszki z serem ricotta. Całość posypana chrupiącymi migdałami. Smakują po prostu wspaniale. Skóra robi się miękka, miąższ jest soczysty i słodki.

Składniki

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g sera ricotta
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Miąższ skrop sokiem z cytryny.

  2. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, nafaszeruj serem ricotta, posyp cynamonem i polej miodem.

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj około 15 – 20 minut. Skórka zrobi się miękka, a miąższ delikatny i słodki.

  4. Po wyjęciu z piekarnika gruszki posyp płatkami migdałów i piecz jeszcze 5 minut.

pieczone-gruszki-przepis

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php