zajadam.pl

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki to dość ekstrawagancki, ale bardzo prosty i szybki w wykonaniu deser.

Wystarczy obrać gruszki ze skóry i ugotować na patelni w gorącym miodowo-owocowym sosie. Proste, słodkie, owocowe. Na gorąco. Pycha!

Składniki:

Podaję proporcje na dwie porcje deseru zawierającego po dwie połówki gruszki

Karmelizowane gruszki

  • 2 dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki cukru
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie karmelizowanych gruszek

  1. Gruszki obierz ze skóry, przekrój na połówki i przy pomocy łyżki wykrój gniazda nasienne.

  2. Na patelni rozgrzej miód z cukrem i ułóż w nim gruszki. Całość podgrzewaj na średnim ogniu i doprowadź sos pod gruszkami do wrzenia. Następnie wlej sok pomarańczowy i zwiększ ogień.

    Karmelizowane gruszki

  3. Od czasu do czasu odwracaj gruszki przy pomocy szpatułki lub drewnianej/plastykowej łyżki – jeżeli użyjesz np. widelca, może on na gruszkach zostawić nieładne ślady. Kiedy sos z sokiem zredukuje się o połowę dodaj sok z cytryny i odrobinę octu jabłkowego, zmniejsz ogień i pozwól gruszkom zmięknąć, a sosowi zgęstnieć.

    Karmelizowane gruszki

  4. Kiedy sos już mocno zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i lekko szkliste, to znak, że deser jest gotowy! Gruszki podawaj jeszcze gorące, polane sosem, w towarzystwie porcji ulubionych lodów.

Karmelizowane gruszki

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Witam, jakoś się nie złożyło abym coś do tej pory robiła z gruszek oprócz sałatek, gdzie występowały w formie surowej. Dlatego chciałabym spytać jakie gruszki (oprócz tego że nie powinny być przejrzałe) nadałyby się najlepiej do takich zabiegów na gorąco? Konferencje mogą być albo luksusówki?
    I jakby ktoś się wypowiedział jakie lody najlepiej mu pasowały do tych gruszek :)

  2. Robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi przepyszne! Polecam tez jako dodatek do dań wytrawnych – serów pleśniowych z grilla lub z patelni oraz do… burgerów :-)
    Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis!

Czego szukasz?

css.php