Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe to jesienna wersja babeczek o cudownym cynamonowym aromacie. Muffiny te są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Nie musisz używać miksera. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.

Dobrze sprawdzą się też jabłka, pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z odrobiną cynamonu. Zachęcam do własnych eksperymentów i połączeń smaków.

Muffiny gruszkowe

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g cukru
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 120 ml oleju (ok. pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Muffiny gruszkowe

Przygotowanie muffinek gruszkowych

  1. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i zasyp łyżeczką cynamonu.

  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.

  3. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę, miód.

  4. Składniki suche dodaj do mokrych, wrzuć gruszki i mieszaj aż do połączenia składników.

  5. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do około 3/4 jej wysokości. Dodatkowo możesz oprószyć muffiny płatkami migdałowymi.

  6. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, warto wówczas jeszcze trochę podpiec muffiny.

Muffiny gruszkowe

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 odpowiedzi na “Muffiny gruszkowe”

  1. Karolina M pisze:

    Niedawno robiłam bardzo podobne. Tylko u mnie zamiast śmietany było mleko, a na górze kruszonka :) Wyglądają bardzo pysznie

  2. Magda pisze:

    Szybkie i bezproblemowe wykonanie a efekt genialny, muffiny są pyszne! Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy włoskie i cukier wanilinowy do gruszek z cynamonem. Ten przepis będę polecała każdemu :)

  3. eM. pisze:
    5

    Absolutnie jeden z najlepszych przepisów muffinowych. W wersji gruszkowej ale i jabłkowej przepyszne.

  4. Gosia pisze:

    Przepyszne!

  5. renne pisze:

    Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny? Spróbuje i napisze czy wyszły :)

  6. Kuba pisze:

    Kupiłem niedawno foremki silikonowe do muffinek i teraz mnie szał muffinkowy ogarnął ;) bardzo lubię gruszki i przyprawy korzene więc to połączenie będzie wyśmienite. Jabłka chyba takiego smaku by nie dały jak gruszka. Ja bym gruszki utarł na dużych oczkach, wtedy kawałek gruszki będzie w każdym gryzie. I obowiązkowo cukier puder do posypania :)

  7. Paweł pisze:

    Przymierzamy się ostatnio z dziewczyną, żeby zrobić sobie wspólnie jakieś dobre muffiny. Jednak jakoś cały czas brakuje nam na to czasu. Szukaliśmy właśnie jakiegoś dobrego przepisu i wychodzi na to, że właśnie znalazłem. Trzeba będzie to teraz z nią skonsultować i pewnie zabierzemy się, któregoś weekendu ostro do roboty.

  8. Iwona pisze:
    5

    Prezentują się rewelacyjnie. Mniam!! :)

  9. Martyna pisze:
    5

    Pyszne były !

  10. ilovebake pisze:
    4

    idealne muffinki więcej nie trzeba pisać :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php