zajadam.pl

Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe to jesienna wersja babeczek o cudownym cynamonowym aromacie. Muffiny te są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Nie musisz używać miksera. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.

Dobrze sprawdzą się też jabłka, pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z odrobiną cynamonu. Zachęcam do własnych eksperymentów i połączeń smaków.

Muffiny gruszkowe

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g cukru
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 120 ml oleju (ok. pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Muffiny gruszkowe

Przygotowanie muffinek gruszkowych

  1. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i zasyp łyżeczką cynamonu.

  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.

  3. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę, miód.

  4. Składniki suche dodaj do mokrych, wrzuć gruszki i mieszaj aż do połączenia składników.

  5. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do około 3/4 jej wysokości. Dodatkowo możesz oprószyć muffiny płatkami migdałowymi.

  6. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, warto wówczas jeszcze trochę podpiec muffiny.

Muffiny gruszkowe

Skomentuj Pod przepisem mamy już 12 komentarzy!

oceny: 4, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Niedawno robiłam bardzo podobne. Tylko u mnie zamiast śmietany było mleko, a na górze kruszonka :) Wyglądają bardzo pysznie

  2. Szybkie i bezproblemowe wykonanie a efekt genialny, muffiny są pyszne! Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy włoskie i cukier wanilinowy do gruszek z cynamonem. Ten przepis będę polecała każdemu :)

  3. Kupiłem niedawno foremki silikonowe do muffinek i teraz mnie szał muffinkowy ogarnął ;) bardzo lubię gruszki i przyprawy korzene więc to połączenie będzie wyśmienite. Jabłka chyba takiego smaku by nie dały jak gruszka. Ja bym gruszki utarł na dużych oczkach, wtedy kawałek gruszki będzie w każdym gryzie. I obowiązkowo cukier puder do posypania :)

  4. Przymierzamy się ostatnio z dziewczyną, żeby zrobić sobie wspólnie jakieś dobre muffiny. Jednak jakoś cały czas brakuje nam na to czasu. Szukaliśmy właśnie jakiegoś dobrego przepisu i wychodzi na to, że właśnie znalazłem. Trzeba będzie to teraz z nią skonsultować i pewnie zabierzemy się, któregoś weekendu ostro do roboty.

Czego szukasz?

css.php