Oponki – przepis nie tylko na tłusty czwartek

Tłusty czwartek zawsze atakuje znienacka, dlatego w tym roku postanowiłem się dobrze przygotować. Nie chcę skończyć jedynie z kupnymi pączkami, ale z drugiej strony nie chcę też spędzić w kuchni całego dnia.

Oponki przepis

Oponki to smakołyk w sam raz na tłusty czwartek. W dodatku przepis jest bardzo prosty i szybki, więc spełnia moje wymagania. Przygotowanie ciasta zajęło mi niecałe 10 minut, a usmażenie ok. 70 sztuk oponek jakieś 15-20 minut. Co jeszcze lepsze, nie udało mi się nawet zrobić tradycyjnego kosmicznego bałaganu – po prostu przepis idealny! :-)

Składniki potrzebne do przygotowania oponek

Podane proporcje wystarczyły do przygotowania ok 60-70 oponek, w razie większego zapotrzebowania wystarczy podwoić ilość składników.

  • 250 gram mąki pszennej
  • 100 gram twarogu
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka
  • jedno małe jajko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do przyozdobienia gotowych oponek

Przygotowanie oponek

  1. Z mąki, twarogu, cukru, proszku do pieczenia, oleju, mleka i jajka wymieszałem i zagniotłem ciasto.
  2. W pierwszej kolejności wszystkie składniki mieszałem w dużej misce przy pomocy łyżki, a następnie ręką wyrobiłem ciasto do czasu, aż uzyskało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  3. oponki przepisCiasto rozwałkowałem porcjami na placki o grubości 3-4 mm, a następnie przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawałem z nich kółka.
  4. Kółka z ciasta wrzucałem kolejno na głęboką patelnię z dużą ilością bardzo gorącego oleju – oponka w trakcie smażenia nie powinna dotykać dna patelni.
  5. Każde kółko smażyłem dosłownie po kilkadziesiąt sekund z obu stron – kiedy widać było, że boki zaczynają się rumienić, przewracałem oponkę na drugą stronę przy pomocy widelca.
  6. oponki przepisUsmażone na złoty kolor oponki przerzucałem do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Dzięki temu udało się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
  7. Następnie oponki poukładałem na talerzu i oprószyłem całość cukrem pudrem.
  8. Oponki zniknęły tak szybko, że ledwo zdążyłem zrobić im zdjęcie :)
  9. SMACZNEGO!

 

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php