zajadam.pl

Sorbet z arbuza

sorbet-z-arbuza-1

Arbuzy na dobre zagościły w pobliskich warzywniakach, na lokalnych bazarach, więc korzystam ile się da, a że zbliżają się upały idealnie sprawdzi się sorbet z arbuza. W sam raz na gorące dni.

Sorbety to mieszanka wody, cukru i owoców. Są lżejszą alternatywą dla lodów. Do przygotowania sorbetów możesz wykorzystać zarówno maszynę do lodów jak i przygotować  je bez takiego sprzętu – wystarczy, że zmiksujesz owocowy deser kilka razy podczas procesu zamrażania.

Składniki

  • 2 kg arbuza
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wlej wodę, wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, pogotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Z arbuza wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wybierz pestki. Kawałki arbuza zmiksuj blenderem dodając sok z cytryny.

  3. Przestudzony syrop wymieszaj z arbuzową mieszanką.

  4. Całą masę przełóż do pojemnika, przykryj i włóż do zamrażarki. Podczas chłodzenia miksuj kilka razy mniej więcej co 30 minut, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw do zamrożenia na 6-8 godzin.

  5. Przed podaniem możesz udekorować sorbet kawałkami arbuza oraz listkami świeżej mięty.

sorbet-z-arbuza-2

Skomentuj

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php