zajadam.pl

Szarlotka sypana z papierówkami

Nie jestem fanem przepisów, których przygotowanie zajmuje więcej niż kilkanaście minut, jednak czasem robię wyjątki ;) Wczoraj własnoręcznie zebrałem z drzewa koszyk zielonych jabłek papierówek i żal było nie wykorzystać ich do przygotowania deseru na niedzielne popołudnie.

szarlotka sypana papierowki

Papierówki to jabłka raczej kwaśne i raczej nie są używane do przygotowania szarlotki, jednak dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi ciastami szarlotka z papierówkami to będzie strzał w dziesiątkę. Szarlotka według poniższego przepisu nie jest ani za słodka, ani zbyt kwaśna – jest w sam raz. A do tego jest szybka w wykonaniu.

Szarlotka sypana

Co to właściwie znaczy? W skrócie znaczy to, że szarlotka ta jest dość prosta w wykonaniu, a jedyna niezbyt przyjemna i czasochłonna część roboty to obieranie i ucieranie jabłek.

Składniki potrzebne do przygotowania szarlotki sypanej w standardowej okrągłej formie/tortownicy:

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • ok. 180 gram mąki pszennej (na oko jedna szklanka)
  • ok. 180 gram kaszy manny (na oko jedna szklanka)
  • cukier – w zależności od rodzaju jabłek (a konkretnie ich słodkości) oraz własnych preferencji możesz użyć od ćwierć do pełnej szklanki cukru
  • ok. 100 gram masła + łyżka masła do wysmarowania formy
  • garść orzechów (np. laskowych albo włoskich)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
szarlotka sypana

Przygotowanie szarlotki sypanej:

  1. Zaczynam od wstawienia masła do zamrażalnika – na koniec będę je ścierał przy pomocy tarki na wierzch ciasta, więc musi być jak najtwardsze.
  2. Następnie zabieram się za jabłka, które myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
  3. Kiedy jabłka są już przygotowane zabieram się za „sypaną” część przepisu. Wsypuję do miski mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. Następnie formę dokładnie i dość obficie smaruję masłem.
  5. Do formy wsypuję jedną trzecią sypkich składników, po czym potrząsam formą w taki sposób, aby sypkie składniki równomiernie ułożyły się na całym dnie.
  6. Na pierwszą warstwę sypanych składników nakładam połowę przygotowanych wcześniej jabłek, posypuję tą warstwę cynamonem i grubo posiekanymi orzechami.
  7. Kolejna warstwa to znowu jedna trzecia sypkich składników.
  8. Na nie znowu nakładam jabłka i obsypuję tą warstwę łyżeczką cynamonu.
  9. Na górę wysypuję równomiernie trzecią część sypkich składników i ucieram na tarce wyjęty z zamrażalnika kawałek masła.
  10. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C.

szarlotka sypana

Po upieczeniu szarlotka musi nieco przestygnąć. Polecam spróbować jej jeszcze ciepłej – na przykład w towarzystwie lodów waniliowych. SMACZNEGO!

szarlotka sypana

 

Skomentuj Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Antonówki bardzo na szarlotkę, właśnie kwaśne na szarlotkę:) moja mama robi co roku z nich „jabłka do słoika na szaralotkę”. szara reneta – inni z niej korzystają. Pewnie są też inne odmiany, ale ich nie znam:)

  2. witaj Tomku, na twoją stronę trafiłam przypadkiem jak szukałam przepisu na leczo dla mamy. zainteresowałam się twoją stroną i pierwszy przepis właśnie odnośnie szarlotki mnie zaintrygował. nie mogłam wytrzymać i wczoraj ją upiekłam według Twojego przepisu. trochę się obawiałam, że coś sknocę ( ja i gary to nie jest najlepsza para..) ale wyszła rewelacyjna! chodziłam strasznie dumna cały wieczór ;) będę częściej pichcić z Twoich przepisów, pozdrawiam ;)

  3. Witaj :) Na Twoją stronę trafiłam dzięki poszukiwaniu idealnego przepisu na sałatkę Caprese i taką też znalazłam u Ciebie!
    Szarlotkę uwielbiam, zwłaszcza na ciepło z lodami waniliowymi :)
    Lubię Twoje spojrzenie na pichcenie ;) i dodaję stronę do swoich ulubionych :) Pozdrawiam ze smakiem!

  4. Ola na pewno szarlotkę można robić na wiele sposobów – smażenie jabłek jak dla mnie (facet = lenistwo) zajmuje za dużo czasu. Wystarczy już, że trzeba je najpierw obrać ze skóry ;)))

  5. uwielbiam szarlotke i pewnie kiedys spróbuje tego przepisu. moja mama robi najlepsza na świecie i mohe podpowiedzieć, że jabłka warto wczesniej zesmażyc-z odrobina cukru, jak na dzem. potem dodać do nich cynamon i troche kaszy manny-zwykła, krucha szarlotka z takimi jabłkami smakuje niesamowicie;)

Czego szukasz?

css.php