zajadam.pl

Szybkie ciasto porzeczkowe

Szybkie ciasto porzeczkowe

Porzeczki to moim zdaniem jedne z najładniejszych owoców. Jak kolorowe perełki prezentują się dumnie na przydomowych krzaczkach lub na sklepowych półkach. A przy tym ten ich charakterny smak, potrafią zrobić wrażenie na kubkach smakowych ;)

Kiedy widzę ładne porzeczki w sklepie, kupuję je a dopiero później zastanawiam co można by z nich zrobić. Tak było i tym razem – trafiłem na świeżutkie, białe porzeczki. Kupiłem, zaniosłem do domu, a po kilku godzinach wymyśliłem, że użyję ich do upieczenia orzeźwiającego, kwaskowatego ciasta. W sam raz na zbliżający się upalny weekend, w takcie którego zajadaliśmy się ciastem siedząc w cieniu dużej lipy.

Szybkie ciasto porzeczkowe

Czas przygotowania

Ciasto jest bardzo szybkie, więc przygotowanie zajęło jedynie ok. 10 minut, a następne 25-30 minut przeznaczyć trzeba na pieczenie.

Składniki ciasta porzeczkowego

Ciasto jest proste w wykonaniu i raczej trudno je zepsuć, dlatego ilości składników podaję na „szklanki” – dzięki temu łatwo zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość i dopasować np. do większej blachy. Podane niżej proporcje wystarczyły do upieczenia ciasta w małej okrągłej blaszce.

Szybkie ciasto porzeczkowe

  • jedna szklanka porzeczek dowolnego typu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania/podania gotowego ciasta

Przygotowanie ciasta

  1. Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę, a następnie stopniowo dolewaj olej i cały czas mieszaj (trzepaczką) lub miksuj (mikserem lub blenderem).

  2. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj starannie łyżką.

  3. Garść porzeczek odłóż na później do posypania wierzchu ciasta, a resztę wsyp do miski, oprósz lekko mąką i potrząśnij naczyniem aby mąka lekko pokryła owoce.

  4. Porzeczki dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość, tak aby nie uszkodzić owoców.

  5. Ciast przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż pozostałe owoce.

  6. W zależności od wielości piecz ciasto przez 25-30 minut, a nawet do 40 minut jeżeli użyjesz większej ilości składników. Przed wyjęciem sprawdź stan upieczenia przy pomocy drewnianego patyczka.

  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź. Podawaj świeżo posypane cukrem pudrem.

Szybkie ciasto porzeczkowe

Skomentuj

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1. Gin rewelacyjne podsumowanie – brakowało mi tego słowa, ale właśnie też mam takie zdanie, że to ciasto porzeczkowe prezentuje się bardzo elegancko dzięki białym porzeczkom :-)

Czego szukasz?

css.php