Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Tarta z malinami i jagodami

tarta-z-malinami-i-jagodami-5

Tarta to danie, którego nie może zabraknąć w moim kulinarnym repertuarze. Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser, czekolada czy różnego rodzaju orzechy…

Serwowana może być na śniadanie, obiad i deser. To danie niezwykle uniwersalne. Latem najlepsza w wydaniu na słodko z dodatkiem owoców sezonowych. Dziś tarta z dużą ilością malin i jagód.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g mocno schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 15o g jagód
  • 150 g malin

Wykonanie

  1. W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

  2. Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).

  3. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  4. Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.

  5. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  6. Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.

tarta-z-malinami-i-jagodami-4

Smacznego!

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 28 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 odpowiedzi na “Tarta z malinami i jagodami”

  1. Paulina pisze:
    4

    Może dać zamrożone i zalać galaretka chłodna czy też tak może być?

  2. Paulina pisze:

    Czy można położyć zamrożone owoce czy nie bardzo

  3. Aneta pisze:

    Właśnie ja robię. Zapowiada się pysznie!

  4. Aneta pisze:

    Właśnie ją robię. Zapowiada się pysznie

  5. Magda pisze:

    Dziękuję za przepis. Wyszła przepyszna.

  6. miska pisze:

    czym posmarować blachę przed pieczeniem ?

  7. penelope85 pisze:

    Czy ciasta nie trzeba schłodzić po wyrobieniu?

  8. Aga pisze:
    5

    Super przepis. Prosty i szybki ale strasznie kaloryczny; )

  9. Dominika pisze:

    Bede dzis probowala stworzyc to pyszne cudo :)

  10. ewa pisze:

    witam czy owoce nie lepiej zalac alaretka a moze zepsuje smak i wylad prosze o szybko odpowiedz dzieki

    • Tomek Lach pisze:

      Ewa na spokojnie możesz eksperymentować :) ja bym np. zrobił osobno galaretkę i dodał ją pokrojoną w małe kosteczki na wierzch tarty – tak będzie ładniej ale tylko moim zdaniem ;) Ty zrób jak wolisz

  11. Basia pisze:

    Witam. W jakiej temperaturze ma być masło i ile trzeba miksować śmietanę z serkiem?

    • Masło powinno być mocno schłodzone i pokrojone w kostkę, już uzupełniłam przepis o informację. A śmietanę z serkiem miksuj nie za długo, aż do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu.

  12. Karolina pisze:

    Witam,czy Mascarpone moge z cukrem wymieszac,czy konieczne jest zmiksowanie?

  13. Jull pisze:

    Mam 14 lat i właśnie wypróbowałam tą tartę. Łatwo i smacznie- szkoda, że tak dużo kalorii:( Dzięki za przepis!

  14. Laik pisze:

    hmmm :/ pierwsza śmietana się zważyła:/ druga się ubiła ale po zmieszaniu z serkiem wszystko się zważyło:/ chyba jednak poczekam na żonę co by mnie poratowała:) a miał być taki ładny prezent na jej dzisiejsze urodziny:/

  15. Marta pisze:
    5

    Witam, tarta wyszła przepyszna. Wszyscy są zachwyceni. Dziękuję za przepis.

  16. Dolores pisze:

    smietana z mascarpone sie zważyła :( co zrobic? moze inne kolejność dodawania cukru pudru?

  17. Kasia pisze:

    Cześć,
    proszę o pomoc : co to znaczy? –> „Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).” . Ciasto podzielić na dwie części? Rozwałkować jedną, wylepić formę, ale co z drugą częścią? Tak samo, tylko osobno? Chciałabym zrobić taką tartę, może pytanie jest głupie, ale ja zielona jestem, niczego nie umiem jeszcze i nie zrozumiałam :D Będę wdzięczna za odpowiedź,
    pozdrawiam,
    Kasia

  18. Tatiana pisze:
    5

    Pięknie wygląda, bardzo smakowicie ;)

  19. Sylwia pisze:

    Witam :) Wspaniałe ciasto

  20. Marzena pisze:

    Ale fajna propozycja na letni deser. Z chęcią wypróbuje :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php