zajadam.pl

Tarta z malinami i jagodami

tarta-z-malinami-i-jagodami-5

Tarta to danie, którego nie może zabraknąć w moim kulinarnym repertuarze. Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser, czekolada czy różnego rodzaju orzechy…

Serwowana może być na śniadanie, obiad i deser. To danie niezwykle uniwersalne. Latem najlepsza w wydaniu na słodko z dodatkiem owoców sezonowych. Dziś tarta z dużą ilością malin i jagód.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g mocno schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 15o g jagód
  • 150 g malin

Wykonanie

  1. W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

  2. Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).

  3. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  4. Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.

  5. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  6. Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.

tarta-z-malinami-i-jagodami-4

Smacznego!

Skomentuj Pod wpisem mamy już 28 komentarzy!

oceny: 4, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 28 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1. Ewa na spokojnie możesz eksperymentować :) ja bym np. zrobił osobno galaretkę i dodał ją pokrojoną w małe kosteczki na wierzch tarty – tak będzie ładniej ale tylko moim zdaniem ;) Ty zrób jak wolisz

    1. Masło powinno być mocno schłodzone i pokrojone w kostkę, już uzupełniłam przepis o informację. A śmietanę z serkiem miksuj nie za długo, aż do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu.

  1. hmmm :/ pierwsza śmietana się zważyła:/ druga się ubiła ale po zmieszaniu z serkiem wszystko się zważyło:/ chyba jednak poczekam na żonę co by mnie poratowała:) a miał być taki ładny prezent na jej dzisiejsze urodziny:/

  2. Cześć,
    proszę o pomoc : co to znaczy? –> „Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).” . Ciasto podzielić na dwie części? Rozwałkować jedną, wylepić formę, ale co z drugą częścią? Tak samo, tylko osobno? Chciałabym zrobić taką tartę, może pytanie jest głupie, ale ja zielona jestem, niczego nie umiem jeszcze i nie zrozumiałam :D Będę wdzięczna za odpowiedź,
    pozdrawiam,
    Kasia

    1. Rozumiem, najpierw jedną, potem drugą? Ogromnie dziękuję za odpowiedź. A czy ciasta nie trzeba wkładać do lodówki? Będzie kruche bez tego? I czy 250 g mąki dobrze przeliczyłam i to będą niecałe 2 szklanki?

Czego szukasz?

css.php