zajadam.pl

Truskawki pod orzechową kruszonką

Truskawki pod orzechową kruszonką

Chyba już wspominałam, że truskawki to moje ulubione sezonowe owoce. Dlatego staram się wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są dostępne. Tym razem przygotowałam pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Owoce zapiekane są pod złocistą warstwą kruszonki.

Truskawki zapiekane pod kruszonką możesz przygotować w jednym – średniej wielkości naczyniu lub kilku mniejszych żaroodpornych kokilkach. Wybrałam drugą opcję, serwując pojedyncze porcje. Każdy domownik może zajadać się jeszcze gorącą zawartością foremki. Tak przygotowany deser smakuje wyśmienicie w towarzystwie lodów śmietankowych.

Czas przygotowania

ok. 30 minut

Składniki na 4 porcje

  • 100 g mąki pszennej
  • 800 g truskawek
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 70 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Truskawki pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieść w misce i połącz ze sobą, aż uzyskasz dość sypkie ciasto.

  2. Ciasto umieść w lodówce na co najmniej godzinę.

  3. Truskawki umyj, odetnij zielone szypułki i podziel owoce na połówki. Następnie przełóż je do żaroodpornych foremek.

  4. Kruszonkę wysyp na truskawki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.

  5. Całość zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Truskawki pod kruszonką

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php