zajadam.pl

Deser z jabłek zapiekanych z miodem i orzechami

Przedstawiam przepis na rewelacyjny jesienny deser w postaci rozpływających się w ustach pieczonych jabłek z nadzieniem z orzechów laskowych, miodu i śmietanki. Dla dużych i dla małych. Dla fanów słodyczy i dla entuzjastów dietetycznych specjałów.

Pieczone jabłka

Nawet jeżeli ktoś uzna, że wygląd takiego jabłka nie jest olśniewający, olśniewający z całą pewnością jest jego smak. Odpowiednio upieczone niemal zamienia się w delikatny mus nasiąknięty śmietanowo-miodowym sosem.

SKŁADNIKI:

  • cztery jabłka
  • kilkanaście grubo posiekanych orzechów laskowych
  • jedna łyżka miodu
  • kilka łyżek śmietanki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obieram i wydrążam gniazda nasienne – tak aby uzyskać miejsce na nadzienie.
  2. Mieszam posiekane orzechy z miodem i śmietanką.
  3. Przygotowanym nadzieniem wypełniam wydrążone wcześniej jabłka.
  4. Na górę nakładam odrobinę masła i posypuję cukrem.
  5. Jabłka umieszczam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni.
  6. Piekę ok. 20 – 25 minut do czasu, aż jabłka stają się miękkie.

Podawać ten specjał można bez dodatków, lub w sąsiedztwie sosu czekoladowego. Dobrze sprawdzi się również kilka kropel śmietanki w okół jabłka ułożonego na talerzu. Deser można jeszcze urozmaicić na wiele sposobów np. posypując jabłko szczyptą cynamonu.

SMACZNEGO! :)

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php