Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Grzane piwo

Grzane piwo - przepis

Grzane piwo to jeden z moich absolutnie najulubieńszych smakołyków. Na długo rozgrzewa zmarznięte trzewia i sprawia, że jest mi dobrze …ooojjjjj taaak. Nie ma nic lepszego jak wrócić ze stoku narciarskiego, usiąść przy kominku lub zatopić się w fotelu i sączyć leniwie rozgrzewający, korzenny napój. Z dodatkiem miodu, cynamonu, goździków i jeszcze kilku magicznych składników.

…nie można też zapomnieć o tych kilku procentach alkoholu ;-)

Tak dobrze jest jednak głównie wtedy, kiedy sam takie grzane piwo przygotuję. Dobre grzane piwo piłem w dosłownie kilku lokalach i częściej niestety zdarza się, że serwowane są piwa mające mało wspólnego z tym, o czym piszę. Na szczęście bardzo łatwo przygotować takie idealne, rozgrzewające piwo w domu, nawet bez wspomagania się kupnymi mieszankami, w których króluje cukier.

Przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Ja swoje grzane piwo podaję zawsze ze sprawdzonymi, najlepszymi dodatkami. Nie korzystam z gotowych przypraw, bo moim zdaniem dużo lepszy efekt smakowy uzyskać można bazując na własnej kompozycji składników.

Grzane piwo - przepis

Czas przygotowania

Przygotowanie idealnego grzanego piwa zajmie nie więcej niż 10 minut.

Składniki grzanego piwa

Podaję proporcje na jeden duży kufel 0,5 l.

  • 0,5 l jasnego piwa
  • ćwiartka pomarańczy
  • 2-3 łyżki miodu (np. spadziowy)
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • kilka plasterków obranego imbiru

Grzane piwo - przepis

Przygotowanie grzanego piwa

  1. Najlepiej zacząć jest od przygotowania dodatków. Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, a następnie z każdego kawałka, który zamierzasz użyć do przygotowania grzanego piwa odkrój po dwa cienkie plasterki – posłużą do dekoracji gotowego napoju.

  2. Obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki – na jeden kufel piwa polecam użyć 2-4 plasterki. Taka niewielka ilość na pewno polepszy smak i właściwości rozgrzewające grzanego piwa, a przy okazji smak imbiru nie zdominuje smaku piwa.

  3. Do rondelka wlej zimne piwo (lub w temp. pokojowej), dodaj wszystkie przyprawy i miód, wyciśnij do piwa sok z przygotowanego kawałka pomarańczy, a następnie dodaj do garnka tą wyciśniętą część pomarańczy razem ze skórką (w trakcie podgrzewania pomarańcza ze skórką odda piwu swój rewelacyjny aromat). Pamiętaj, aby nie dodawać do piwa jeszcze w tym momencie przygotowanych wcześniej plasterków pomarańczy.

    Grzane piwo - przepis

  4. Zacznij podgrzewać zawartość garnka na średnim ogniu. Nie należy się spieszyć, bo przyprawy i pomarańcze potrzebują nieco czasu, aby oddać to co najlepsze do naszego piwa. Pamiętaj o tym, aby nie doprowadzić piwa do wrzenia, a jedynie bardzo mocno pogrzać i utrzymywać przez kilka minut w takiej temperaturze.

  5. Przed podaniem warto spróbować odrobinę grzanego piwa i w razie potrzeby dodać np. miodu lub soku z pomarańczy do smaku.

  6. Idealne grzane piwo powinno być słodkawe, lekko korzenne i bardzo rozgrzewające.

  7. Gotowe grzane piwo podaj w kuflu o grubym szkle. Do kufla dodaj kawałek laski cynamonu, jeden lub dwa goździki i przygotowane wcześniej plasterki pomarańczy – dzięki temu piwo będzie się bardzo atrakcyjnie prezentować, szczególnie jeżeli podasz je gościom :)

Grzane piwo - przepis

Gotowe przyprawy do grzanego piwa

Grzane piwo przygotowuje się często z użyciem gotowych mieszanek przypraw i myślę, że warto o tym napisać kilka zdań. Co do zasady nie mam nic przeciwko półproduktom, i muszę przyznać, że zdarzało mi się wypić grzane piwo na bazie takich przypraw – były smaczne …ALE. Jak każdym takim przypadku, radzę w pierwszej kolejności dobrze przyjrzeć się składnikom.

Warto wiedzieć, że zwykle w takiej mieszance jest po prostu dużo cukru i odrobina mocnych przypraw, które sprawiają, że piwo ma wyraźny korzenny aromat, a przy tym jest bardzo słodkie. Przygotowanie grzanego piwa według mojego przepisu pozwala uzyskać bardziej delikatny i kojący smak piwa, a przede wszystkim daje duże pole do własnych eksperymentów. Nie lubisz imbiru? Nic nie szkodzi, po prostu go nie dodawaj. A może chcesz poeksperymentować z limonką zamiast pomarańczy? Nie ma problemu. A może zamiast goździków podwójna porcja cynamonu z kilkoma ziarnami kardamonu? Proszę bardzo :-)

Zapewniam Cię, że jeżeli choć raz zrobisz grzane piwo z własnej kompozycji składników, już nigdy nie kupisz gotowej przyprawy.

Na zdrowie!

 

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 35 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

35 odpowiedzi na “Grzane piwo”

  1. Misgrys pisze:

    Smaczny przepis na grzańca polecam ja z braku użyłem imbiru oraz cynamonu w proszku wyszło elgacko

  2. Kamila pisze:

    Bardzo dobry przepis ‍♀️ polecam

  3. Zenek pisze:

    Miód rozgrzany do temperatury wyższej jak 40 stopni traci swoje własności i staje się aromatyzowaną mieszaniną cukrów prostych

  4. Czarny pisze:

    Super przepis,,nie miałem pomaranczy , dałem sok malinowy.. Pycha.. polecam,,

  5. OLga pisze:

    Prze-py-szne!!! świetnie mnie rozgrzalo w ten piątkowy, chłodny wieczór.

  6. Alicja pisze:

    Pycha jest taki grzaniec, ja najbardziej lubie z chmielowej perełki, jakiś taka ona ma posmak fajny

  7. waldi pisze:

    to naprawdę super piwko. teraz tylko takie piję.

  8. Klaudia pisze:

    Myślałam że nie lubię grzanego piwa dopóki nie spróbowałam z tego przepisu. Teraz robię już tylko takie. Rewelacja!

  9. Sebastian pisze:

    Dziękuję bardzo mi smakuje kolejny juz raz. Prostota i praktyka przepisu☺☺☺

  10. Marzena pisze:
    5

    Przepyszne . Zrobilam z ciemnego piwa quinness. Rewelacyjne. Dodalam takze 2 szczypty mielonego cynamonu. Pozdrawiam serdecznie

  11. Aneta pisze:
    5

    Przepyszne! Przed chwilą zrobiłam. Coś czuję, że po wypiciu całego będę ululana :D Następnym razem dodam jednak mniej miodu.

  12. Zdenek Osel pisze:

    W Czechach jak zamówisz grzane piwo to cię ignorują i nie obsługują.
    Dla nich to profanacja.

    • Tomek Lach pisze:

      Czyli jak pojadę do Czech, to muszę zabrać składniki i sam sobie zrobię ;)))

    • Zdenek pisze:

      Więc ja ignoruję Czechy.

    • Ivana pisze:

      GRZANE PIWO jsem si ze zvědavosti poprvé dala, když jsem byla vloni v Gdaňsku a moc mi zachutnalo, škoda, že se v Česku nedostane koupit v hospodách.
      Vařila jsem doma podle tohoto receptu i sousedům (neznali to) a všem to strašně moc chutnalo! VIVAT GRZANE PIWO!
      Další vaření bude v sobotu 10. 11. 2018. :-)))))))

      Zdravím do Polska Na zdrowie

  13. Daniel pisze:

    A nie lubiłem grzanego piwa, wręcz profanacja. A przy dzisiejszym wychłodzeniu organizmu Petarda
    Zmieniam zdanie

  14. Aga pisze:
    5

    Pycha Jedyne czego mi brakuje to gliniany kufel, ale to do nadrobienia jest

  15. Rysia pisze:
    5

    Bardzo dobre! :) zmniejszyłam troszkę ilość miodu bo było dla mnie za słodkie ale reszta genialne połączenie. Zdecydowanie polecam ten przepis na grzańca.

  16. Anna pisze:

    Pyszne!!!!❤️

  17. Elwiś pisze:
    5

    Prawie jak mój przepis, tylko zamiast pomarańczy używam otartą skórkę. Bajeczne, chyba zaraz zrobię sobie Konstancin na gorąco :)

  18. zuqowski pisze:
    5

    Dzięki! Właśnie jestem w stanie przeziębienia, ale piwo zawsze mam w szafce, więc mogłem spróbować od razu :) Bardzo dobre !

  19. Hania pisze:

    Nie lubię piwa,ale był pan tak sugestywny w podaniu swojej recepty,że się skuszę i przygotuję.To co mnie przekonało to pana deklaracja przepisów” na pyszne,kolorowe i z d r o w e jedzenie i zdrowy styl zycia bez wyrzeczeń i zmuszania do czegokolwiek.”

  20. Joanna pisze:
    5

    A myślałam, że nie lubię grzanego piwa! A tu taka niespodzianka ;) Pycha!! :D

  21. Waldek pisze:
    5

    Rewelacja, wczoraj zrobiłem i mam znowu zamówienie od drugiej połówki na dzisiejszy wieczór. :)

  22. Krzysiek pisze:
    5

    Zastosowałem, przy przeziębieniu właśnie :) czuje że w końcu będę długo i głęboko spał :) to było pyszne, dzięki za przepis

  23. Maciej pisze:

    Witam ja staram się pić grzane piwo co zimę co najmniej kilka razy. Nie wiem jak wam, ale mi pomaga wspaniale, na moje nie raz zjechane samopoczucie. Ogólnie poza zimą w innych porach roku wolę zimne piwo najlepie prosto z lodówki. Komentując ten wpis aż mi się zachciało iść do sklepu i sobie kupić, ale obecnie nie mogę bo jestem przeziębiony.

  24. Daria pisze:

    Mnie jakoś po świętach wzięło na grzane piwko ale poszłam na łatwiznę i kupiłam takie gotowe przyprawy w proszku… Męża przy okazji chciałam poczęstować co to by się wspólnie „rozgrzać” :P Mój grzaniec był okropny… :/ To chyba była jakas przyprawa dla rozpaczliwców, nawet upić się tego nie dało. Zapisuję sobie Twój przepis – nie będę więcej kombiniwać :)

  25. Sergeant-at-arms pisze:

    Przeczyscilo ale ale ale smaczne

  26. Janusz pisze:

    Widać że pisane z pasją i bardzo ładnie, składnie, obrazowo. Otwieram butelkę Kasztelana.
    Pozdrawiam

  27. Jajcik pisze:
    5

    TO na prawde wyglada tak swietnie jak na zdjeciach, a powiem ze smakuje jeszcze lepiej! Dziekuje slicznie za ten przepis, nigdy nie pilam lepszego grzanego piwa :D

  28. Sylwek pisze:
    5

    Nie wiem czy postawi mnie na nogi ale smakuje wyśmienicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php