zajadam.pl

Zioła na kuchennym parapecie

W sklepach jest spory wybór gotowych przypraw z suszonych ziół, jednak to świeże zioła dodają niezwykłego aromatu, raz dorzucisz do swoich potraw a będziesz robić już tak zawsze.

ziola-na-parapecie-1

Zamiast biegać ciągle na zakupy po przyprawy, lepiej załóż własny ziołowy ogródek na kuchennym parapecie. Jak to zrobić? To nic trudnego :)

Zioła z własnej doniczki

Masz dwie opcje: zioła możesz wyhodować z nasion lub gotowych sadzonek. Nasiona z powodzeniem stosuj wiosną, gdy są idealne warunki wzrostu dla roślin, natomiast sadzonek używaj w okresie jesienno-zimowym. Sadzonki kupisz np. w sklepie ogrodniczym. Kuchenny ogródek podlewaj codziennie, warto też spryskiwać rośliny wodą, by usunąć zanieczyszczenia z listków. Większość ziół lubi miejsca nasłonecznione. Warto także raz na czas je przycinać.

Bazylia

Jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni. Bardzo łatwo wyhodować ją z nasion. Roślina lubi słońce. Bazylia jest niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej – jest przecież podstawowym składnikiem pesto, połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii to już klasyka, często dodawana także do sosów pomidorowych czy makaronów.

Oregano

Zaliczane do ziół prowansalskich, lubi mocno nasłonecznione miejsca. Możesz obciąć wierzchołki oregano i ukorzenić je. Stosuj do pizzy, sosów, sałatek, mięs a także owoców morza.

Estragon

Podobnie jak oregano, estragon możesz ukorzenić  z końcówek pędów rośliny. Zioło to również lubi dużo światła, dlatego najlepiej postawić je przy południowym oknie. W kuchni stosuj do: zup, sałatek, potraw z drobiu i ryb a także do przetworów – musztardy, kiszonych ogórków czy kapusty.

Mięta

Pasuje do sosów, sałatek i baraniny. Latem niezbędna do przyrządzania orzeźwiających napojów. Mięta w przeciwieństwie do pozostałych ziół lubi zacienione miejsca.

Rozmaryn

Najczęściej stosowany do mięs (zwłaszcza wołowiny), sałatek i sosów. Koniecznie ustaw doniczkę z rozmarynem w słonecznym miejscu i uważaj, aby nie przesuszyć gleby.

Tymianek

Tymianek ma ostry, gorzkawy smak. Poprawia smak mięs, zup i sosów. Możesz także stosować jako przyprawa do marynat i farszów. Liście tymianku zbiera się przed kwitnieniem. Lubi pełne słońce.

Lawenda

Lawendę uwielbiam za jej wyjątkowy zapach. W kuchni zaliczana do ziół prowansalskich. Dodawaj szczególnie do dań mięsnych (królik, jagnięcina). Zioło to rośnie w dość nasłonecznionym miejscu i w suchej, przepuszczalnej glebie.

Szałwia

Szałwia świetnie się sprawdzi jako dodatek do potraw tłustych, szczególnie wieprzowiny czy wątróbki. Chociaż z powodzeniem możesz także ją stosować do cielęciny. Listki szałwii dodawaj do makaronów, sosów, sałatek. Potrzebuje pełnego słońca.

Pietruszka

Pasuje chyba do wszystkiego. Zawiera dużo witaminy A, C i żelaza. Pietruszka jest rośliną dwuletnią, lubiącą zacienione miejsca i wilgotną glebę.

Szczypiorek

Dodaje smaku wielu potrawom. Kto nie lubi twarożku ze szczypiorkiem? ;) Idealny do potraw z jajek: omletów, jajecznicy. Szczypiorek lubi lekko zacienione miejsca i wilgotną glebę.

Sztuka łączenia smaków

Kluczem do kulinarnego sukcesu jest cenna umiejętność zestawiania smaków. Ważne, by wiedzieć jakie zioła czy przyprawy pasują do poszczególnych dań, które jedynie wzmocnią smak a nie go zniszczą. Do takich klasycznych połączeń smakowych na pewno mogę zaliczyć: rozmaryn z wołowiną, bazylia z mozzarellą, oregano z makaronami, pizzą, czy tymianek z pomidorami.

 

 

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php