Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Gotowanie na parze

Jest najzdrowszą i najlepszą formą przyrządzania potraw. Do gotowania na parze nie potrzebujemy specjalistycznych sprzętów, gdyż można to robić na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność umieszczamy np. w koszyczku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką, dzięki czemu gorąca para wypełnia cały garnek i żywność gotuje się bardzo szybko.

Dania przyrządzane w ten sposób są o wiele łatwiej strawne i mało kaloryczne, ponieważ nie wymagają używania tłuszczu. Ponadto potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, a także zachowują naturalny smak, aromat i kolor. Stąd też gotowanie to będzie miało nie tylko błogi wpływ na cały nasz organizm, ale także będzie idealnym rozwiązaniem jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy.

Ten rodzaj gotowania nie stanowi nowej metody, gdyż był już bardzo popularny tysiące lat temu, kiedy to żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Kuchnia azjatycka słynie z tego rodzaju gotowania od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki w prowincji Yunnan.

tagi: , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php