zajadam.pl

Salami

Pierwotnie pochodzi z Włoch, jest jednak także typowym produktem m.in. w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, niemieckiej czy węgierskiej.
Jest to trwała, sucha, podwędzana na zimno kiełbasa ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw, o długim terminie przydatności do spożycia.
Salami tradycyjnie wytwarzane było z mięsa osła, obecnie jednak głównie z wieprzowiny, wołowiny, koniny lub dziczyzny. Możliwe są też mieszanki różnych mięs. Wędlina ta ma charakterystyczny biały nalot pleśni, który chroni ją przed zepsuciem.Nazwa salami pochodzi od słowa salare – solić. Tradycyjnie oprócz soli, ziół i naturalnych przypraw salami nie powinno zawierać żadnych innych składników konserwujących ani dodatków podnoszących wydajność produkcji.

Mimo wszystkich walorów smakowych i aromatycznych nie należy przesadzać z częstotliwością spożywania tej wędliny ze względu na dużą ilość soli i tłuszczu, które czynią ją wysokokaloryczną. Jedyną sytuacją kiedy warto sięgać po salami są chwile wzmożonej aktywności fizycznej. Ze wzgledu na wysoką zawartość soli i tłuszczu nie powinny salami jeść dzieci (ewentualnie minimalne ilości), ani kobiety w ciąży gdyż salami nie jest poddawane obróbce termicznej i istnieje szansa zakażenia toksoplazmozą.

Ciekawostką związaną z salami jest to, że ze względu na długoterminowość przechowywania było ono podobno cenionym prowiantem rzymskich legionistów.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php