zajadam.pl

Chipsy z cukinii

cukinia

Chipsy z cukinii to przekąska, którą zjesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Cukinia smakuje wyśmienicie pod każdą postacią. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale równie dobrze sprawdzi się solo.

Co do przypraw panuje pełna dowolność. Możesz użyć swoich ulubionych i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. A to mój przepis na zdrowszą wersję chipsów ;)

Składniki

  • 1 cukinia
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie chipsów z cukinii

  1. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm.

  2. Plasterki cukinii posmaruj oliwą i oprósz solą oraz ziołami. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piekarnik nastaw na 100 stopni. Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odwróć chipsy na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Najlepiej zaglądać do nich co jakiś czas, by sprawdzać ich stan, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.

  4. Po godzinie najlepiej wyjąć i spróbować jednego chipsa, by upewnić się czy jest wystarczająco upieczony i chrupiący. Gdy ich stopień upieczenia nie jest satysfakcjonujący, daj im jeszcze trochę czasu w piekarniku.

  5. Wyjmij chipsy z piekarnika. Najlepsze zaraz po upieczeniu.

DSC_0267

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Zrobilam wg przepisu, ale chipsy wyszly surowe i mokre po 2 godzinach wiec suszylam je jak pomidory kolejne 1,5 godziny, ogolnie uwazam ze szkoda zachodu na ta blaszke czy dwie chipsow.

  2. 5

    Dzięki za ten przepis :-) Cukinia to hasło rozpoznawcze letnich imprez w naszym towarzystwie. Chipsów cukiniowych jeszcze nie było, ale na pewno będą! :D

Czego szukasz?

css.php