zajadam.pl

Grecki deser z miodem i migdałami

grecki deser slow food

To co najbardziej lubię w najpopularniejszych kuchniach świata, to doskonałe i proste dania. Zwykle przez setki lat niedoceniane, często określane jako pożywienie biednych, oparte na kilku prostych, ale dobrej jakości składnikach. Pomidory z mozzarellą, pieczone ziemniaki, krewetki smażone na maśle z cytryną i czosnkiem… czego więcej chcieć od życia? :)

Jednym z takich prostych i doskonałych w swej prostocie przysmaków jest jogurtowy deser w stylu greckim. Do jego przygotowania używam jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty grecki lub bałkański), ulubionego rodzaju miodu i migdałów (lub dowolnych orzechów i suszonych owoców).

Co ważne! Jest to super smaczny, a za razem super lekki deser. Dlatego kiedy tylko nachodzi nas dzika ochota na coś słodkiego, bez żadnych skrupułów zjadamy ten deser nawet po 22:00 – to samo zdrowie i niewiele kalorii, a w dodatku przygotowanie zajmuje w porywach dwie minuty.

Jak przygotować taki deser

  1. Do szklanki (w przezroczystym naczyniu ten deser świetnie się prezentuje) nakładam słuszną porcję jogurtu.
  2. Na jogurt wlewam kilka łyżek ulubionego miodu. W moim przypadku jest to miód spadziowy, ale świetnie smakowało to również z przywiezionym z urlopu w Grecji miodem tymiankowym.
  3. Na koniec deser posypuję sporą ilością grubo posiekanych migdałów. Bardzo dobrze pasują do niego również wszelkiego rodzaju orzechy i suszone owoce – trzeba eksperymentować i znaleźć swój ulubiony smak.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php