zajadam.pl

Perfekcyjne zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami to klasyka domowego fast food’u. Coś banalnie prostego, ale jednak zdarzyło mi się kilka razy zjeść domowe zapieksy nie do końca dobrze przyrządzone z prawie surowymi lub suchymi jak pieprz pieczarkami.

Zapiekanki z pieczarkami

Tymczasem wystarczy jeden prosty zabieg, aby nasze domowe zapieksy były chrupiące, złote, z mięciutkimi i delikatnie maślanymi pieczarkami pod serową pierzynką – po prostu idealne.

Pieczarkowe nadzienie przygotuj osobno

Najpewniejszy sposób na przygotowanie idealnych pieczarkowych zapiekanek to wcześniejsze przyrządzenie grzybów na patelni.

Zapiekanki z pieczarkami

Dzięki temu nie będzie konieczne długie pieczenie zapiekanek z dodanymi surowymi pieczarkami. W takiej sytuacji zwykle żółty ser spieka się do postaci twardej skorupy, a bagietka przesusza się również w środku zamiast zachować miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę.

Jeżeli dodasz do zapiekanek prawie gotowe nadzienie, wszystkie składniki będą potrzebowały tyle samo czasu w piekarniku i otrzymasz w efekcie perfekcyjne zapieksy.

Czas przygotowania

Przygotowanie takich smakowitych zapiekanek zajmuje mi zwykle ok. 10 minut + 5-10 minut pieczenia w piekarniku. Jest to bardzo szybki przepis i dlatego często stosuję go w środku tygodnia, kiedy mamy ochotę na szybką i ciepłą kolację.

Składniki

  • pieczywo – ja najbardziej lubię zapiekanki na pszennych bagietkach lub na tradycyjnym jasnym (ale nie białym) chlebie
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • masło
  • olej do smażenia
  • ulubione przyprawy
  • dowolne dodatki

Przygotowanie

  1. Zacznij od pieczarek, bo w czasie ich smażenia możesz zająć się całą resztą. Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i łyżkę oleju rzepakowego, a następnie cebulę i czosnek. Po ok. dwóch minutach smażenia, kiedy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię pieczarki, posól i popieprz do smaku, i smaż na mocnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

  3. W trakcie smażenia pieczarek przygotuj pieczywo i posmaruj je masłem lub margaryną. Jest to też dobry moment na starcie żółtego sera i pokrojonie wszystkich przewidzianych dodatków.

  4. Na dużej blasze układam zwykle papier do pieczenia, na nim pieczywo posmarowane masłem. Na pieczywie nałóż po solidnej porcji pieczarek usmażonych z cebulą i czosnkiem, oprósz jeszcze dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na grzyby nałóż porcję sera żółtego – dużo czy mało sera? – dostosuj ilość tak jak lubisz.

  5. Ewentualne dodatki staraj się dodawać na ser, dzięki temu zdążą się ładnie przypiec w trakcie niezbyt długiego pieczenia. Ja polecam plasterki pomidorków koktajlowych lub pokrojony w kostkę boczek. Na wierzch staram się zawsze dodać szczyptę ziół (np. oregano) i suszonej słodkiej papryki.

  6. Zapiekanki piecz w piekarniku nastawionym na temperaturę 190-200 stopni przez ok. 6-8 minut, do czasu aż ser ładnie się roztopi, a pieczywo zacznie się rumienić na brzegach. Krótki czas pieczenia w wyższej temperaturze pozwala ładnie stopić ser i przypiec chleb oraz dodatki, ale wnętrze zapiekanki pozostaje przepysznie wilgotne i miękkie.

Zapiekanki z pieczarkami

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

oceny: 3, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php