zajadam.pl

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Poranek to pora kiedy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. A co z przygotowaniem zdrowego i smacznego śniadania? Jest na to sposób ;) Rożnego rodzaju pasty do pieczywa.

Pastę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z dobrym pieczywem to pyszny zestaw śniadaniowy. Doskonale komponuje się także jako dodatek do mięsa czy sera. Dzisiaj pasta z pieczonej papryki na dobry początek dnia.

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie pasty paprykowej

  1. Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

  2. Papryki skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryki pod wpływem ciepła staną się miękkie i soczyste.

  3. Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w jakimś hermetycznym pojemniku, może to być również woreczek foliowy i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie skóra będzie praktycznie sama odchodzić od papryki.

  4. Tak przygotowaną paprykę włóż do pojemnika blendera. Dodaj tahini, sok z limonki, sos sojowy i imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji.

  5. Pastę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili.

pasta-paprykowa-przepis

Skomentuj

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Zrobiłem wedle tego przepisu i muszę przyznać że wyszła boska. Teraz co dziennie będę smarował sobie kanapki do pracy nią :p

Czego szukasz?

css.php