zajadam.pl

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to jest jedna z fajniejszych past kanapkowych jakie znam. Super prosta w przygotowaniu, a przy tym świetnie urozmaica każdą kolację lub śniadanie. Świetnie nadaje się też na wszelkiego rodzaju imprezy jako dip lub dodatek do innych dań.

Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na podobne pesto. Ta wersja jest jednak nieco bardziej charakterna i nie zawiera orzechów.

Składniki

  • słuszna garść liści rucoli
  • kawałek twardego, żółtego sera
  • dwie-trzy łyżki oliwy oliwek (lub dowolnego oleju, np. smakowego lub orzechowego)
  • łyżka soku wyciśniętego z limonki (lub z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pesto

  1. Do pojemnika blendera najpierw wrzucam ser pokrojony na większe kostki i blenduję go aż ładnie się rozdrobni do postaci malutkich grudek.
  2. Następnie do pojemnika dodaję przepłukaną rukolę, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę, i wszystko to ze sobą dokładnie miksuję.

Szybko, prosto i super smacznie. Takie pesto pasuje zarówno do warzywnych jak i mięsnych dań. Ja osobiście najbardziej lubię je na kanapkach z ciemnego pieczywa – jak widzisz na zdjęciu do pełni szczęścia wystarcza mi np. plasterek dojrzałego awokado :)

Pesto z rukoli

Skomentuj Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

oceny: 4, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Mam pytanie. Czy mozna do tego pesto dodac prazonych orzechow wloskich? Wszystkie przepisy sa raczej z orzechami. I czy takie pesto mozna pasteryzowac? Bo posiadam wieksza ilosc rukoli…

  2. 5

    O proszę, zastanawiałam się dziś co zrobić z rukolą, której mam lodówce pełno. Kuzynka robiła z nią jakieś danie, użyła jej dśc malutko, a kupiła wielkie, rodzinne opakowanie, bo innego nie było w sklepie. Chociaż ja zastanawiałam się, czy nie wykombinować pesto z rukoli oraz z pomidórow… No cóż, muszę jeszcze pomyślec nad tym, ale wydaje mi się, że byłoby równie smaczne. Z dodatkiem serka oczywiscie również.

  3. 5

    to zrobiłam wczoraj na śniadanie. Posmarowałam dwa tosty w środku i zapiekłam. Młody był wniebowzięty i trochę trawki zjadł ;)

  4. Wlasnie zrobiłam pesto. Smakuje zacnie. Dałam gorgonzole ale było mało więc uzupełniłam gouda. Jest nieźle. Wieczorem impreza w stylu włoskim i te kanapeczki będą debiutować. Dziękuję.:-)

  5. 5

    Pesto wyszło świetne! została mi rukola a zabrakło sera, postanowiłem ser zastąpić orzechami włoskimi. wyszło niezłe, ale nie tak dobre jak z serem :) nie psuje tylko ten kto nic nie robi!Pozdrawiam Wacek!

Czego szukasz?

css.php