Na czasie:

Pesto z rukoli

Rukolę uwielbiam. Robię z niej sałatki, dodaję ją do kanapek, a nawet na wierzch właśnie wyjętej z piekarnika pizzy. Skropiona oliwą i octem balsamicznym służy mi często za prostą sałatkę do szybkiego obiadu. A jak rukola sprawiła się jako główny składnik PESTO?

pesto z rukoli

Pesto w jego tradycyjnej postaci poznałem kilka lat temu i po prostu się zakochałem. Prawie zawsze w mojej lodówce można znaleźć słoiczek z tym smakołykiem. Oprócz klasycznego pesto z bazylii, orzeszków pinii i parmezanu, bardzo przypadło mi do gustu np. pesto z suszonych pomidorów.

Sam postanowiłem poeksperymentować i przygotować pesto zaimprowizowane ze składników, które akurat miałem pod ręką. Wyszło świetnie, a cała robota zajęła mi mniej niż 5 minut.

Składniki pesto z rukoli

  • słuszna garść liści rukoli (ok. 125 g)
  • kilkanaście orzechów nerkowca i migdałów (ilość dobierz wedle własnych upodobań, można też użyć innych orzechów lub pestek słonecznika)
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek (można użyć oliwy smakowej, np. orzechowej, czosnkowej – jak lubisz)
  • opcjonalnie twarda i pikantna odmiana żółtego sera (ok. 50 – 100 gram), np. parmezan
  • sól i pieprz do smaku

pesto-z-rukoli

Przygotowanie pesto

  1. Jest bardzo proste i szybkie.
  2. Wszystkie składniki wrzuciłem do dzbanka blendera i miksowałem do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. W moim pesto rukola przybrała postać niemalże papki, a orzechy jedno/dwu-milimetrowych drobinek.
  4. Pamiętaj, że pesto to rodzaj pasty i nie może być zbyt rzadkie.
  5. Moim pesto posmarowałem obficie kromki chleba z żółtym serem, a jako dodatkową zagryzkę zaserwowałem zielone oliwki. To prosta, szybka i niesamowicie smaczna kolacja lub śniadanie :)

SMACZNEGO!

Zobacz również film z przepisem na pesto ze szpinaku:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 10 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Agata says:

    Uwielbiam ten lekko ostry smak rukoli. Zazwyczaj uzywam jej do sałatek czy po prostu jako zielenina na chleb. Ale kiedy spróbowałam pizzy posypanej rukolą to prawie zawsze posypuję prawie każda pizze. A pesto z rukoli za mną chodzi od jakiegoś czasu. W końcu je zrobię

  • Irena says:

    Koniecznie jutro wypróbuje ten przepis. Uwielbiam rukolę. Podoba mi się też większość Twoich przepisów. Jutro również rozpoczynam „produkcję” zakwasu w/g Twojego przepisu :)

  • Aka says:

    a jak długo takie pesto moze stac w lodowce?

  • KarolinaPe says:

    Trafiłam tutaj dopiero dziś za sprawą pasty z awokado i rozglądam się z ciekawością. Już jakiś czas temu przygotowałam pastę z rukoli do pieczeni (dokładnie rok temu, na Wielkanioc). Nigdzie nie znalazłam przepisu, powstała z mojej miłości do rukoli :-). Od tamtej pory często jej używam. Ja także rukolę widzę wszędzie tzn. pasuje mi do niemal wszystkiego :-).

  • susennee says:

    Super! Na pewno wybróbuję! A czy masz jakiś ulubiony przepis na pesto z suszonymi pomidorami?

    • Tomek Lach says:

      pesto z suszonych pomidorów jeszcze przede mną :)

    • Renata says:

      Pesto z suszonych pomidorów to bardzo prosta sprawa,
      -pomidory suszone w oleju ( wlać olej wraz z pomidorami )
      -Orzechy sosny (pinoli) , świeże lub suszone i migdaly
      – kilka liści bazylii
      – zmiksować
      – zostawić 150 ml wody w której się gotował makaron
      – wrzucić makaron do miski z pesto i dodać tą wodę, wymieszać .
      SMACZNEGO

    • Tomek Lach says:

      Super! Dziękuję za przepis :)

  • Ola says:

    potrzebuję tylko dobrego blendera… Do tej pory jadłam jedynie pesto kupne ale nic nie zastąpi domowego, prawda?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję