zajadam.pl

Kanapki z serem pleśniowym, marynowaną dynią i świeżo zmielonym pieprzem

Dobrą kanapkę powinno dać się zrobić szybko ale nie znaczy to, że nie może być bardzo smaczna. Jeden z moich kanapkowych eksperymentów okazał się strzałem w dziesiątkę i dlatego przepis na nią znajduje swoje miejsce na blogu.

Kanapka - dynia, ser, pieprz, masło

Zaręczam, że jej smak zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia :)

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • świeża, chrupiąca, jasna bułka (ciemna też ujdzie;)
  • masło (margaryna też ujdzie)
  • ser pleśniowy camembert
  • dynia marynowana w zalewie*
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Prościej być nie może – Kroję bułkę i smaruję ją masłem. Następnie kroję ser w grube plastry i układam na bułce. Na ser nakładam słuszną porcję marynowanej dyni i wszystko obficie posypuję grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Nie obawiaj się dużej ilości pieprzu – w sąsiedztwie sera i dyni jego ostrość gubi się, za to pozostaje niesamowity aromat.

* Dynia jakiej używam do takich kanapek to produkt firmy na literę R. Nazywa się „Dynia deserowa kostka” i jest naprawdę świetnym produktem. Występuje w postaci kostek umieszczonych w małych słoikach z zalewą, jest tanim i ogólnie dostępnym smakołykiem.

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Fajny prosty przepis, też mi się podoba. Dynia w zalewie jest przepyszna, jest słodkawa, soczysta, mmm.. palce lizać. No i kwestia pieczywa oczywiście, próbowałam z ciabattą z wyrobów Limaro i całość to niebo w gębie.

Czego szukasz?

css.php