Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Smarowidło kanapkowe z boczku i rodzynek

Do przygotowania tego przepisu bardzo mocno zainspirowała mnie wizyta na warsztatach kulinarnych w studio Grzegorza Łapanowskiego. Profesjonalni i utalentowani kucharze potrafią nawet z małych kanapeczek zrobić coś zaskakującego.

smarowidlo-z-boczku-rodzynek

Po powrocie z Warszawy wytrzymałem może dwa dni i zrobiłem coś na wzór smakołyków pałaszowanych w stolicy :)

Składniki

Propocje podaję bardzo luźne, ponieważ najlepiej zrobisz kiedy dobierzesz ilości składników wedle własnych upodobań.

  • pieczywo na grzanki (ja użyłem chleba razowego)
  • kawałek dość tłustego boczku (ok. 100 g)
  • garść  rodzynek
  • dwa ząbki czosnku
  • mała cebulka szalotka
  • suszone zioła: rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża zielenina – np. kiełki, szpinak, rukola, roszponka

Przygotowanie

  1. Rodzynki przepłukałem, wsypałem do szklanki i zalałem wrzątkiem na ok. 10 minut
  2. Boczek, cebule i czosnek posiekałem drobno
  3. Na małej, suchej patelni zacząłem podsmażać boczek.
  4. Kiedy wytopiło się już trochę tłuszczu, dodałem cebulę i czosnek.
  5. Całość podsmażałem na małym ogniu do czasu, aż boczek się zrumienił, a cebula i czosnek ładnie się zeszkliły.
  6. Następnie dodałem na patelnię rodzynki i suszone zioła, wszystko wymieszałem i smażyłem delikatnie jeszcze przez kilka minut, a na koniec zestawiłem z ognia do lekkiego przestygnięcia.
  7. W międzyczasie kromki chleba podpiekłem na chrupko w piekarniku.
  8. Zawartość patelni umieściłem w pojemniku blendera i kilkoma impulsami rozdrobniłem (nie zmiksowałem na papkę) boczek i rodzynki na drobniejsze kawałki, tak aby z tego co powstało na patelni powstała lekko zespolona mieszanina. Następnie oczywiście spróbowałem jak wyszło i doprawiłem do smaku.
  9. Przestygnięte smarowidło powinno stać się nieco zwarte, tak aby utrzymało się w jednym kawałku na grzance.
  10. Na gotowe grzanki poukładałem listki szpinaku (ew. rukoli lub roszponki), na nie rozsmarowałem boczek z dodatkami, zaś na samej górze wylądowały kiełki.
  11. Niebo w gębie :)
tagi: , , , , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php