zajadam.pl

Tortilla z łososiem

Tortilla z łososiem

Tortilla to jest taki fajny wynalazek, z którego wyczarować można najróżniejsze rzeczy. Np. szybką i prostą przekąskę w sam raz na wieczór przy piwie, lub na karnawałową imprezę.

Do przygotowania takich jedno-kęsowych roladek użyć można wszystkiego co tylko się lubi. Ważne, żeby był jakiś wiodący akcent (np. łosoś), żeby było coś świeżego i chrupiącego (np. rukola), i żeby całość ładnie się skleiła i dobrze trzymała (np. twarożek).

Tortilla z łososiem

Jest to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy – nie tylko karnawałowe. Ja lubię takie roladki przygotować po prostu na zwykły, piątkowy wieczór przy dobrym filmie i szklance zimnego piwa.

Składniki:

  • pszenne tortille
  • rukola
  • wędzony łosoś
  • twarożek do smarowania
  • cebula
  • odrobina ketchupu lub innego ulubionego sosu
  • sok wyciśnięty z cytryny lub limonki

Przygotowanie

  1. Całą powierzchnię placka (tortilli) smaruję twarożkiem.

  2. Następnie wzdłuż placka układam kawałki łososia.

  3. Łososia posypuję drobno posiekaną cebulą i skrapiam sokiem z limonki.

  4. W innej części placka (tam gdzie nie ma łososia), nakładam odrobinę ketchupu lub innego sosu – ma to urozmaicić i nieco wzmocnić smak. Nie jest to jednak dodatek konieczny i np. moja małżonka twierdzi zawsze, że psuje to delikatny smak łososia ;)

  5. Na mniej więcej połowie powierzchni tortilli układam liście rukoli.

  6. Chwytam placek od strony gdzie ułożony został łosoś i dość mocno dociskając zawijam szczelnie tortillę.

  7. Na koniec kroję zawiniętego wrapa w roladki o grubości ok. 2 cm i układam je na talerzu.

  8. Jest to rewelacyjna przekąska do pochwycenia w palce i zjedzenia w formie jednego kęsa.

Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj Pod przepisem mamy już 12 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Czy robisz czasem swoje własne naleśniki tortilli? Twoje filmy są świetne, wszystko prosto pokazane, a przepisy oszczędne. Świetne!
    Pozdrawiam

  2. 5

    zamiast keczupu proponuje + odrobine pasty z suszonych pomidorów :-) a tortilla tez pyszna będzie kukurydziana tym bardziej jeśli ktoś nie toleruje glutenu. pozdrawiam:-) ps.super blog!!!! uwielbiam! zainspirował mnie

  3. 5

    Oj, wygląda to przepysznie. Mam właśnie w lodówce spora porcję rukoli. Chłopak miał kupić szpinak a oczywiście wziął jakieś inne „zielone liście” i nie patrzył jakie, bo mu się spieszyło :) A tamten przepis był koniecznie ze szpinakiem, więc nie zużyłam całej rukoli. Łososia mam a placki nauczyłam się robić kiedyś sama, są naprawdę smaczne. Więc już wiem co będzie jutro daniem głównym na obiadek :)

  4. Dodawanie wszędzie i do wszystkiego ketchupu stało się w ostatnich latach w Polsce jakąś dziwną manią, Żona ma rację. Ketchup jest tu nie potrzebny. Można dodać jajko. Będzie lepsze. Na pizzę – ketchup, do kebaba – ketchup. Polacy walą ketchup wszędzie, nawet jeśli on do danej potrawy nie pasuje. W 1-szej połowie lat 80-tych ketchup w Polsce w ogóle nie był znany, a teraz jest to jakaś obsesja.

  5. Pyszne roladki, ślicznie się prezentują, ja robiłam niedawno podobne tylko z serem, salami i jogurtem(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)

    1. a placki tortilli trzeba jakos podgrzewać czy po wyjęciu z opakowania są właściwie gotowe do spożycia?

Czego szukasz?

css.php