zajadam.pl

Tortilla z łososiem

Tortilla z łososiem

Tortilla to jest taki fajny wynalazek, z którego wyczarować można najróżniejsze rzeczy. Np. szybką i prostą przekąskę w sam raz na wieczór przy piwie, lub na karnawałową imprezę.

Do przygotowania takich jedno-kęsowych roladek użyć można wszystkiego co tylko się lubi. Ważne, żeby był jakiś wiodący akcent (np. łosoś), żeby było coś świeżego i chrupiącego (np. rukola), i żeby całość ładnie się skleiła i dobrze trzymała (np. twarożek).

Tortilla z łososiem

Jest to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy – nie tylko karnawałowe. Ja lubię takie roladki przygotować po prostu na zwykły, piątkowy wieczór przy dobrym filmie i szklance zimnego piwa.

Składniki:

  • pszenne tortille
  • rukola
  • wędzony łosoś
  • twarożek do smarowania
  • cebula
  • odrobina ketchupu lub innego ulubionego sosu
  • sok wyciśnięty z cytryny lub limonki

Przygotowanie

  1. Całą powierzchnię placka (tortilli) smaruję twarożkiem.

  2. Następnie wzdłuż placka układam kawałki łososia.

  3. Łososia posypuję drobno posiekaną cebulą i skrapiam sokiem z limonki.

  4. W innej części placka (tam gdzie nie ma łososia), nakładam odrobinę ketchupu lub innego sosu – ma to urozmaicić i nieco wzmocnić smak. Nie jest to jednak dodatek konieczny i np. moja małżonka twierdzi zawsze, że psuje to delikatny smak łososia ;)

  5. Na mniej więcej połowie powierzchni tortilli układam liście rukoli.

  6. Chwytam placek od strony gdzie ułożony został łosoś i dość mocno dociskając zawijam szczelnie tortillę.

  7. Na koniec kroję zawiniętego wrapa w roladki o grubości ok. 2 cm i układam je na talerzu.

  8. Jest to rewelacyjna przekąska do pochwycenia w palce i zjedzenia w formie jednego kęsa.

Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj Pod przepisem mamy już 12 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Czy robisz czasem swoje własne naleśniki tortilli? Twoje filmy są świetne, wszystko prosto pokazane, a przepisy oszczędne. Świetne!
    Pozdrawiam

  2. 5

    zamiast keczupu proponuje + odrobine pasty z suszonych pomidorów :-) a tortilla tez pyszna będzie kukurydziana tym bardziej jeśli ktoś nie toleruje glutenu. pozdrawiam:-) ps.super blog!!!! uwielbiam! zainspirował mnie

  3. 5

    Oj, wygląda to przepysznie. Mam właśnie w lodówce spora porcję rukoli. Chłopak miał kupić szpinak a oczywiście wziął jakieś inne „zielone liście” i nie patrzył jakie, bo mu się spieszyło :) A tamten przepis był koniecznie ze szpinakiem, więc nie zużyłam całej rukoli. Łososia mam a placki nauczyłam się robić kiedyś sama, są naprawdę smaczne. Więc już wiem co będzie jutro daniem głównym na obiadek :)

  4. Dodawanie wszędzie i do wszystkiego ketchupu stało się w ostatnich latach w Polsce jakąś dziwną manią, Żona ma rację. Ketchup jest tu nie potrzebny. Można dodać jajko. Będzie lepsze. Na pizzę – ketchup, do kebaba – ketchup. Polacy walą ketchup wszędzie, nawet jeśli on do danej potrawy nie pasuje. W 1-szej połowie lat 80-tych ketchup w Polsce w ogóle nie był znany, a teraz jest to jakaś obsesja.

  5. Pyszne roladki, ślicznie się prezentują, ja robiłam niedawno podobne tylko z serem, salami i jogurtem(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)

Czego szukasz?

css.php