zajadam.pl

Tosty zapiekane ze szpinakiem i serem

tosty ze szpinakiem i serem

Tosty zapiekane z dodatkami, zwane też popularnie zapiekankami, to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepłą i krzepiącą kolację.

Od czasu do czasu urozmaicam ich formę i dobierając nietypowe dodatki. Tym razem przygotowałem je z dużą ilością świeżego szpinaku, a zamiast ketchupu użyłem żurawiny. Wyszło świetnie!

Składniki

  • razowe pieczywo
  • masło lub margaryna
  • szynka
  • cebula
  • świeży szpinak
  • ser mozzarella lub inny żółty nadający się do zapiekania
  • przyprawy: czarny pieprz, zioła suszone

Wykonanie

  1. Niezbyt grube kromki chleba smaruję masłem i układam na nich plasterki szynki.
  2. Następnie cebulę kroję w cieniutkie piórka i kilka układam na szynce.
  3. Umyty i osuszony szpinak skrapiam oliwą z oliwek, dzięki czemu nie wysuszy się i nie spali w trakcie pieczenia.
  4. Na szpinak nakładam starty ser i jeszcze odrobinę cebulowych piórek, które w trakcie pieczenia powinny się ładnie przypiec i nadać tostom bardzo przyjemny aromat.
  5. Tak przygotowane tosty wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180 st. C i zapiekam do czasu aż ser się stopi i zacznie się lekko rumienić.
  6. Tosty podaję udekorowane łyżeczką żurawiny, a na sam koniec oprószam je świeżo zmielonym czarnym pieprzem, i odrobiną ulubionych ziół.
Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php