zajadam.pl

Ratatouille

Ratatouille to danie warzywne wywodzące się z kuchni francuskiej. Bardzo kolorowe i lekkie. Może służyć jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb.

Ratatouille

Fani węgierskiego leczo całkiem słusznie mogą już na pierwszy rzut oka odnaleźć pewne podobieństwa pomiędzy przepisami – choć cukinia czy bakłażan to raczej nasze polskie odstępstwo do receptury klasycznego węgierskiego dania ;-)

To co odróżnia ratatouille od leczo, to brak mięsnych dodatków i obecność ziół, co czyni je daniem godnym polecenia dla wegetarian.

Składniki ratatouille

RatatouillePodaję proporcje wystarczające na trzy-cztery porcje obiadowe.

  • dwie małe cukinie
  • jeden mały bakłażan
  • dwie nieduże papryki (mogą być różnokolorowe)
  • kilka pomidorów
  • jedna mała cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • tymianek i mieszanka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ratatouille

  1. Wszystkie warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Opcjonalnie możesz obrać ze skóry również cukinię i bakłażana. Ja lubię je ze skórą.

    Ratatouille

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.

    Ratatouille

  3. Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.

    Ratatouille

  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, pomidory i bakłażana. W tym samym momencie dodaj też przyprawy, czyli dwie łyżki ziół prowansalskich i łyżeczkę tymianku, a także sól i pieprz.

    Ratatouille

  5. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś ratatoullie na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawiaj w trakcie aż do uzyskania pożądanego smaku.

    Ratatouille

    Staraj się nie dopuścić do tego, aby warzywa się rozleciały – najlepsze są leciutko twardawe i chrupiące.

Bon appétit!

Ratatouille najczęściej podaję bez dodatków jako danie jednogarnkowe. Jako dodatek dobrze pasuje do niego np. chrupiąca bagietka, ale świetnie sprawdzi się też biały ryż. Samo ratatouille bardzo dobrze uzupełni w formie dodatku pieczone mięso lub rybę.

Ratatouille

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Bardzo ładny przepis ale ratatouile nie można porównywać z ”leczo” i we Francji nie podaje sie z ryba .
    i ”kostka ryby mrożonej” ?dziwny pomysł ????

Czego szukasz?

css.php