Salsa pomidorowa po meksykańsku

Ostra salsa pomidorowa z czosnkiem i papryczką chili to świetna propozycja na każdą imprezę, gdzie sprawdzi się jako dip do nachos czy krakersów. Uwielbiam też taką salsę jako świeży dodatek do pieczonych mięs i dań inspirowanych kuchnią meksykańską.

salsa pomidorowa kuchnia meksykańska

Kilka dni temu taka salsa była jednym z fajniejszych dipów w moim sylwestrowym, meksykańskim menu. Świetnie zagrała zarówno z nachos’ami, krakersami, jak również z pieczonym kurczakiem. Salsę tą przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga użycia trudnych do kupienia składników, najlepiej jednak przyrządzić ją krótko przed podaniem na stół, ponieważ po kilku godzinach puszcza sporo soku.

Składniki:

  • świeże pomidory – dwa lub trzy nieduże
  • papryczka chili – jedna niewielka, podłużna papryczka
  • czerwona cebula – jedna nieduża
  • czosnek – jeden/dwa ząbki
  • sok z połowy limonki
  • szczypiorek
  • świeża kolendra (opcjonalnie) – kilka gałązek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie salsy pomidorowej

  1. Pomidory przekroiłem na ćwiartki i usunąłem z nich gniazda nasienne. Jeżeli nie lubisz pomidorów ze skórką, sparz je wcześniej i obierz ze skóry przed krojeniem.

  2. Pozostały miąższ pokroiłem w wąskie paski, a następnie w drobną kosteczkę.

  3. Cebulę bardzo drobno posiekałem i dodałem do pomidorów.

  4. Połowę papryczki chili posiekałem drobno i dodałem do pozostałych składników. Ilość chili dobieraj ostrożnie, tak żeby nie przesadzić z ostrością salsy – nie każdy toleruje tak ogniste smaki ;)

  5. Ząbek czosnku wycisnąłem przy pomocy praski i wymieszałem z resztą składników salsy.

  6. Następnie salsę przyprawiłem odrobiną soli i pieprzu, polałem sokiem z limonki i dodałem posiekany drobno szczypiorek oraz świeżą kolendrę. Z kolendry można spokojnie zrezygnować. Daje ona wprawdzie smak i zapach bardzo charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej, jednak sporo osób jej po prostu nie toleruje (najczęściej słyszę, że smakuje i pachnie jak mydło;).

  7. Na koniec wszystkie składniki salsy wymieszałem delikatnie łyżką, przełożyłem do miseczki i przyozdobiłem kilkoma listkami kolendry.

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Przystawka

salsa pomidorowa kuchnia meksykańska

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bartosz says:

    Zrobilismy ta salse do „FILETU Z KURCZAKA W PARMEZANOWEJ PANIERCE PIECZONE Z SALSA I SEREM” bo oryginalna salsa to byla tylko pomidory z cebula. Ta pasuje duzo bardziej, cale danie w polaczeniu z puree ziemniaczono-chrzanowym – REWELACJA !! 4 gwiazdki Michelin minimum.
    PS. Cebulke podsmarzylismy z miodkiem.

  • Dagmara says:

    salsa po meksykańsku bez kolendry to nieporozumienie, a dodanie szczypiorku to już duzy bład. Odważe sie napisać ze to nie sala a zwykła warjca na temat surówki z pomidora :)

    • Tomek Lach says:

      Hej Dagmara, masz rację co do kolendry – to jeden z charakterystycznych smaków dla kuchni meksykańskiej, ale też sporo osób jej nie toleruje, a ja na blogu proponuję przepisy uniwersalne i na nasz „polski” smak. Dlatego i w tytule przepisu jest „po meksykańsku” a nie „tradycyjna meksykańska…” :-)

    • Iwa says:

      Zgadzam się z Panią Dagmarą , szukam właśnie przepisu na salsę , która miałam przyjemności jeść w Meksyku i ten szczypiorek mnie powalił :-)

    • Pierre says:

      Błędem to są ludzie, którzy raz coś gdzieś zjedli i myślą, że nic innego nie istnieje. Pani Dagmaro niech pani napisze Karolowi Okrasie, że gotować nie umie, bo robi gulasz z dyni albo zupę cebulową ze śmietaną…
      A tak do pani wiadomości, salsa to po hiszpańsku sos, a nie jakieś konkretne danie i może być z czym się komu podoba, nawet z kartoflami!

  • Monika says:

    Hit sobotniego grilla. naprawdę pyszna salsa. dziękuję :)

  • Jola says:

    Przyznam, że nie jadłam nigdy takiej salsy a do poszukania przepisu skłoniły mnie… chipsy o tymże smaku, które ogromnie mi smakowały :) Ciekawa jestem, ile mają wspólnego z taką salsą. Powiedz proszę, czy nie popełnię zbrodni na salsie, gdy ją zblenduję – chciałam ją użyć jako dip, a taka konsystencja bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php