Na czasie:

Szpinakowy makaron z sosem grzybowym i boczkiem

W trakcie tygodnia ciągle gdzieś pędzę. Jestem bardzo zajęty i nie mam czasu na stanie przy garach. Zwykle od poniedziałku do piątku gotuję i jem szybko. Ale szybko to nie znaczy, że byle co :)

makaron z sosem grzybowym

Całkiem niedawno w LIDLu upolowałem w trakcie tygodnia włoskiego bardzo ciekawy, zielony makaron szpinakowy. Lubię takie niestandardowe produkty, szczególnie gdy można z nich wyczarować coś szybkiego i niebanalnego.

Makaron szpinakowy z LIDL - tydzień włoski

Na bazie takiego właśnie fajnego makaronu przygotowałem bardzo szybki i bardzo smaczny obiad. Całość zajęła mi mniej więcej tyle czasu ile trwało ugotowanie makaronu:

1. Makaron ugotowałem według instrukcji z opakowania

makaron szpinakowy

2. Kiedy tylko nastawiłem wodę na makaron, w osobnym garnku zacząłem podsmażać pokrojone drobno pieczarki, małą cebulę i ząbek czosnku. Posoliłem i popieprzyłem do smaku.

3. Osobno na małej patelni podsmażyłem pokrojony w drobną kostkę boczek z odrobiną cebuli i czosnku.

skwarki z boczku i cebuli

4. Kiedy pieczarki ładnie się podsmażyły (na mocnym ogniu) i zmiękły, wlałem do nich kubeczek śmietanki, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia i zmiksowałem blenderem na gładziutki sos.

5. Ugotowany makaron wyłożyłem na talerze, na wierzch nałożyłem gęsty sos pieczarkowo-śmietanowy, a na sos smakowity boczek z cebulą. Dzieło zwieńczyła odrobina parmezanu.

makaron z sosem grzybowym

Uwielbiam takie szybkie obiady – nie tylko dobrze smakują, ale świetnie poprawiają humor na resztę dnia.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję