zajadam.pl

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole kiedy tylko mam ochotę zjeść coś lekkiego i sycącego zarazem. Szybko, prosto i z pomocą kilku przypraw bardzo wyraziście. Mniam!

Makaron ze szpinakiem

Nie daj się zmylić szpinakowi – to że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Jeżeli jeszcze tego nie wiesz, sprawdź jakie cuda ze szpinakiem robi dodatek czosnku, soku z cytryny i przede wszystkim gałki muszkatołowej.

Zobacz również film z przepisem na pesto ze szpinakiem, które będzie świetnym (ale nie obowiązkowym) dodatkiem do takiego makaronu:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Przepis na makaron ze szpinakiem

Przepis przedstawia proporcje na danie dla czterech osób

  • Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki (jak widać na zdjęciu użyłem płaskiego spaghetti)
  • 250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
  • 150 ml śmietanki 36%
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozmrożenia szpinaku.

  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował.

  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.

  5. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.

  6. Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.

  7. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość startym żółtym serem.

Makaron ze szpinakiem

Skomentuj Pod przepisem mamy już 61 komentarzy!

oceny: 25, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 61 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. zrobilam makaron ze szpinakiem z podobnych proporcji dodalam sok z polowy duzej cytryny i sos wyszedl zolty i kwasny gdy do dania dodawalam sama smietanke sos byl bialy i lekko slodki to wina za duzej ilosci soku z cytryny czy tak wlasnie ma byc

  2. Makaron wyszedł przepyszny, robiłam wiele razy kilka lat wstecz prawdopodbnie zaraz po opublikowaniu przepisu. przez dłuższy czas regularnie zagladałam do Was bo rodzinka była zawsze zadowolona z dań.
    Gotowałam w zasadzie same makarony bo uwielbiam. polecam równiez makaron z warzywami zapiekany oraz wersje z dynia, mascarpone i szpinakiem – ten to dopiero pychota.
    od ponad roku jestem zmuszona gotowac bez czosnku i cebuli. musze przyznac ze potrawy tak zmodyfikowane też nam smakują. Czekam na kolejne proste przepisy jak ten powyżej najlepiej bez czosnku no i wegetarianskie.
    Pozdrawiam.

  3. 5

    Dziś zrobiłam -wyszło super. Dałam śmietanę 18% bo nie miałam 36% i zamiast soku z cytryny dałam szczyptę kwasku cytrynowego. Naprawdę rewelacja:)

  4. Ja dzisiaj zrobię ten przepis z liśćmi buraka liściowego. Podobno świetnie zastępują szpinak. zobaczymy, jaki będzie efekt. na pewno dam znać jak wyszło :P

    1. Myślę że tak, poeksperymentuj – zasadniczo bardziej tłuste śmietany (np. 30 czy 36%) łatwiej znoszą obróbkę cieplną, z 18% powinno jednak również się udać :)

  5. Zauważyłam, że dodajesz do szpinaku śmietanę. Niektórzy jednak robią to na odwrót tzn. do śmietany dodają szpinak. Robi to jakąś różnicę?
    Pozdrawiam :)

    1. Jak wychodzi smaczny makaron to nie ma żadnej różnicy ;) Ja dodaję mało śmietany i dlatego dodaję ją na koniec, żeby nie wyparowała całkiem zanim szpinak nie zmięknie

  6. 5

    Znalazłam ten przepis szukając czegos dobrego co można zrobić na szybko i bez mięsa . Zrobiłam według przepisu ale dodałam prawie cały słoiczek pesto.Moje dzieciaczki się zjadamy a i ja powiem ze niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis.Napewno będzie często wykorzystywany

  7. 5

    Drugi raz korzystam z tego przepisu…. Jak dla mnie bajka, wcześniej nie chciałam nawet patrzeć na szpinak, ale od kiedy wypróbowałam ten przepis zmieniłam zdanie :) dzięki :)

  8. 5

    Uwielbiam szpinak, szczególnie z makaronem! Gałkę odkryłam niedawno, wcześniej w szpinaku lądowała tylko cebula i czosnek :) No i oczywiście ser!

  9. Fajny i prosty przepis:)
    Ja robię że świeżego szpinaku, nawet go nie kroję. Gotuję się szybko i nie wychodzi papka.
    Czosnku nie dodaję, ale za to przed podaniem dorzucam pokrojony w centymetrowa kostkę serek camembert. A i sos robię z odrobiną mąki, żeby był gęstszy.
    Pożyteczne jest to, że można się wzorować na czyimś przepisie i samemu dorzucac coś od siebie;)
    Dzięki
    Pozdrawiam:)

  10. 5

    Trafiłam tu przypadkiem, po tym, jak w zamrażalce znalazłam zamrożony brykiet szpinaku. Narobiłeś mi takiej ochoty na makaron ze szpinakiem, że nie mogłam się oprzeć. Okazało się zresztą, że wszystkie składniki mam w swojej kuchni, więc 30 min temu zabrałam się za gotowanie, a teraz leżę do góry brzuchem z przejedzenia ;) Wyszło przepysznie! Dodałam jeszcze do szpinaku trochę fety, bo akurat miałam w lodówce i kawałki żółtego sera. Dzięki wielkie za ten przepis, na pewno będę do niego wracać! :)

  11. 5

    Lubimy szpunak, jednak zawsze jemy go z ziemniaczkamu i jajkiem albo w lasagni. Uwiekbiam ten przepis!!! Dodaje jeszcze boczek podsmazony i fete do wersji de luxe :) bede tu zagladac napewno!

  12. 5

    Makaron wyszedł super! Od siebie dorzuciłam brokuła, bo zostało mi kilka różyczek i natkę pietruszki. Następnym razem posypę jeszcze parmezanem, żeby było jak we włoskiej restauracji ;) Polecam serdecznie zarówno przepis podstawowy jak i mój „wzbogacony”! :)

  13. 5

    jestesm Ci wdzieczna, zawsze lubilam makaron ze szpinakiem, ale nie umialam robic i musialam jadac na miescie, a teraz bede mogla robic wygodnie w domu :) wyszlo pyyysszne :)

  14. Danie błyskawiczne, dzięki za przepis! Tylko dlaczego wyszło tak szalenie gorzkie? Kojarzę to danie ze stołówki, w której często jadam, tam szpinak jest raczej słodki (dodają cukru?) i łykowaty. U mnie wyszło gorzko – bezsmakowo – cierpkie ;)

    1. Gorycz w szpinaku czesto pochodzi od czosnku z ktorego moze juz powoli zaczyna wyrastac szczypiorek jezeli go smazymy to musimy usunac ze srodka te wyrastajace zielonkawe szczypiorka i dopiero na patelnie

    2. Ta okropna jak piszesz gorycz pochodzić może z czosnku.Trzeba go podsmażyć kilka sekund nie dłużej bo danie będzie nie do zjedzenia właśnie z powodu goryczy.

    3. Tez przypuszczam, ze goryczka pochodzi ze zbyt mocno przysmazonego czosnku. Bo tak naprawdę to powinno się tylko delikatnie podgrzewać tluszcz, zeby czosnek puścił soki.

  15. 5

    Uwielbiam szpinak i cieszę się, że znalazłam propozycję podania go z gałką muszkatołową, pycha!!! Dzięki Wam odkryłam tez smak pesto bazyliowego(nie miałam okazji wczesniej :D). Szybko, zdrowo i przepysznie!

    1. Przepis przewidziany jest na dwie-trzy porcje, a ilość makaronu najlepiej dobierz wedle własnego uznania bo to zależy od apetytu i możliwości „zjadacza” :) Myślę że na dwie porcie trzeba liczyć ok. 200 g marakonu

  16. 5

    Już od dłuższego czasu śledzę Twój blog – kilka posiłków wykorzystałam w swojej kuchni, ale dopiero teraz postanowiłam napisać.Od maja ubiegłego roku moja kuchnia przeszła metamofrozę i teraz jemy z Małżonem wszystko co zdrowe, świeże i niekalorycznie, poszukuje prostych i lekich posiłków, a zarazem sycących. Czy pojawią się u Ciebie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, gryczanej?Zrobione! Zamiast śmietany (nie używam..) lekki serek kremowy – pyszniutkie wyszło! Zaraz jeszcze zabieram się za zupę z botwinki, bo już tak długo leży umyta w lodówce, że zaczęła mnie wołać :)Pozdrowienia z Wysp B :)

    1. Patysiu dziękuję za Twój komentarz. Świetnie się to czyta i bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów! :) Kasze gryczana czy jaglana to jest coś co w mojej kuchni zawitało na stałe nie tak dawno temu i na pewno zaczną się pojawiać przepisy na nie już niebawem, muszę tylko być pewny, że to co publikuję jest sprawdzone przeze mnie osobiście :)

    2. podlaczam sie pod pytanie. Czy mozna zastapic czyms taka ciezka, kaloryczna smietane, w takich i podobnych przepisach? Pytanie tez do Autora bloga

  17. 5

    Polecam zamiast śmietanki dodać serek mascarpone, zmienia smak potrawy i jest przeeeepyszne :) gorąco polecam, bo to danie jest szybkie, łatwe i bardzo pożywne!

Czego szukasz?

css.php