Pappardelle ze szpinakiem i pomidorami

W środku tygodnia często nachodzi mnie ochota na coś bardzo bardzo dobrego. Sęk w tym, żeby przygotowanie całego obiadu nie zajęło więcej czasu, niż ugotowanie makaronu lub ryżu.

papardelle-makaron-ze-szpinakiem

Wystarczą dwa-trzy dobrej jakości składniki i w 10 minut na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie przygotowane od podstaw ze świeżych produktów.

Składniki

Proporcje dla dwóch osób

  • porcja makaronu pappardelle (ok. 250 g) – ja użyłem świeżego, ale możesz spokojnie użyć suchego – świeży krótko się gotuje i to jest jego dodatkowa przewaga, szczególnie w środku tygodnia
  • świeży szpinak – ok. 200 g
  • pomidorki koktajlowe – ok. 10 sztuk
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • starty parmezan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • suszone zioła – np. oregano lub bazylia
  • sól i pieprz do smaku

papardelle-makaron-ze-szpinakiem-pomidory

Przygotowanie

1. Warzywa dokładnie umyłem pod bieżącą wodą

2. Na suchą i gorącą patelnię wrzuciłem pokrojone w ćwiartki pomidorki – dzięki temu lekko się zgrilowały przez minutę-dwie.

3 W tym samym czasie makaron nastawiłem do gotowania zgodnie z instrukcjami z opakowania (świeży gotował się 3 minuty)

4. Następnie na patelnię wrzuciłem liście szpinaku, sól i pieprz, dwie szczypty oregano i sok z cytryny, i całość poddusiłem na niewielkim ogniu przez ok 2 minuty – tak aby szpinak zrobił się miękki, a pomidory nie rozleciały się.

 

makaron pappardelle ze szpinakiem

5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuciłem na patelnię z warzywami, zwiększyłem ogień do maksymalnej mocy i podsmażałem przez około minutę. W międzyczasie dodałem do makaronu oliwę z oliwek.

6. Prosto z patelni makaron rozdzieliłem do głębszych talerzy i dość obficie posypałem parmezanem.

papardelle-makaron-ze-szpinakiem

Ciężko mi sobie wyobrazić lepszy, szybki obiad w środku tygodnia :-)

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • przemo292929 says:

    tu zas przedstawiam przepis na brazylijskie hod-dogi oto on—-> Idea ciepłej parówki podanej w bułce podanej z musztardą była strzałem w dziesiątkę. Nie do końca wiadomo kto był odkrywcą tego prostego dania, wiadomo jednak, że frankfurterki wykorzystywane w hot-dogach znane były w Niemczech już w XV wieku. Sam hot-dog w obecnej formie pojawił się podobno po raz pierwszy w Nowym Jorku w latach 60tych XIX wieku . Jednak to nie o tych nowojorskich będzie dziś mowa. Zapraszam na odrobinę bardziej aromatyczną i warzywną wersję pochodzącą z Brazylii. – serwowaną tradycyjnie podczas przyjęć urodzinowych. Chwila pracy i pyszna przekąska gotowa! Przepis oryginalny pochodzi z tej strony.
    Składniki (na 4 sztuki):
    4 frankfurterki
    4 bułki do hot dogów
    2 pomidory
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    odrobina wody
    pieprz i sól do smaku

    Pomidory myjemy i siekamy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą  i papryką. Rozgrzewamy patelnię, zrumieniamy na niej cebulę po czym dodajemy pomidory i paprykę. Podsmażamy całość przez około 5 minut po czym zalewamy warzywa odrobiną wody tak aby przykryć warzywa. Gotujemy całość jeszcze około 5 minut i wrzucamy frankfurterki. Podgrzewamy całość 5-8 minut, po czym ciepłe bułki do hot-dogów nadziewamy kiełbaską z odrobiną warzyw. Podajemy ciepłe.

  • Agata says:

    Pierwszy raz dziś zajrzałam na Twoją stronę (wybacz tak obcesowe przejście na „Ty”, ale po co te ceregiele) i nie mogę wyjść z podziwu. Kulinarna noga ze mnie, potrafię nawet kotlety schabowe schrzanić, ale mam nadzieję, że z Twoimi radami, instrukcjami krok po kroku, uda mi się wreszcie przerwać złą passę w gotowaniu. Moi domownicy zawsze drżą, gdy gotuję obiad. Teraz będą im ślinki ciekły, tak jak i mnie przed komputerem w tej chwili ;-)
    Na pewno będę stałym gościem.

  • magdam says:

    to prawda, a ja nie chwaląc się potrafię go dobrze przyrządzić. moi goście zawsze są zadowoleni. hmm może by tak naleśniki ze szpinakiem :-) pozdrawiam

  • magdam says:

    najlepszą recenzją potrawy niech będzie reakcja mojego męża, który nie lubi szpinaku. w połowie swojej porcji zaglądał w stronę kuchni pytając czy jest jeszcze:-)

    • Tomek Lach says:

      Ludzie którzy nie lubią szpinaku, po prostu nie jedli go jeszcze odpowiednio przygotowanego ;) Moim zdaniem szpinak to jest coś, czego nie da się nie lubić :)

  • Magda says:

    Takie proste danie, a pyszne i zdrowe. Lubię przygotowywać takie błyskawiczne dania z makaronu z tego co akurat się znajdzie w lodówce. To tak, jak z sałatkami :)

  • magdam says:

    no i znowu ślinotok. przed chwilą zjadłam obiad a już głodna jestem, szkoda że szpinaku nie mam ale jutro to jem. Dzięki :-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php