zajadam.pl

Penne carbonara

DSC_0213

Carbonara jest włoskim klasykiem. Sekretem tej potrawy jest prostota, im bardziej kombinujesz, tym gorszy może być efekt. Danie swoim poziomem trudności mogę porównać do jajecznicy, jednak uważaj by w jajecznicę się nie zamieniło, o co nie trudno. Potrzebny będzie więc refleks, żeby jajka za bardzo się nie ścięły.

Chociaż usłyszeć możesz przeróżne historie na temat powstania tego dania, najpopularniejszą jest wersja, iż carbonara powstała w Rzymie, ponad pół wieku temu. Po zetknięciu z kuchnią amerykańską, Włosi postanowili dodać do makaronu dwa nowe składniki – bekon i jajka w proszku. Te dwa produkty stanowiące podstawę potrawy, łatwo można było przyrządzić na jednej patelni, jednocześnie zaspokajając głód na długo. Z czasem bekon zastąpiono boczkiem.

Przygotowanie makaronu alla carbonara zajmie jedynie kilka chwil, zatem do dzieła.

Składniki

To trio: makaron, boczek i jajka stanowią dziś bazę do przygotowania dania. Istnieje wiele wariacji makaronu carbonara – w niektórych przepisach pojawia się: czosnek, cebula, a oprócz soli i pieprzu do przyprawienia makaronu często wykorzystuje się także zioła czy gałkę muszkatołową. Najwięcej kontrowersji pojawia się przy obecności w przepisach śmietany. Ta pierwotna wersja carbonary nie zawierała śmietany, jednak dziś ilu zwolenników (należę do nich i ja) tylu przeciwników tego składnika.

  • 500 g makaronu (może być zarówno spaghetii, penne, jak i tagliatelle)
  • 200 g pancetty lub wędzonego boczku
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę pokrój w kostkę, natomiast  boczek w poprzek na pół centymetrowe paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkrój ją.

  2. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, aby delikatnie się podsmażył. Dorzuć boczek i podsmaż do momentu aż się zarumieni. Do boczku dołóż cebulę i zeszklij.

  3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Makaron al dente jest lekko twardawy, ale po przegryzieniu, nie widać już białego paska surowego ciasta.

  4. Żółtka roztrzep ze śmietanką i dodaj parmezan.

  5. Makaron odcedź, przełóż na patelnię z boczkiem i cebulą.

  6. Sos na bazie żółtek wlej na makaron i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, by żółtka pokryły cały makaron. Delikatnie podgrzewaj, by żółtka się nie ścięły.

  7. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem.

DSC_0192

Smacznego!

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Według tego przepisu danie wyjdzie bardzo tłuste. Z boczku wytopi się tłuszcz, więc nie wiem po co podsmażać czosnek i cebulę na oliwie. Posmażcie najpierw boczek i gdy tłuszcz się wytopi, wrzućcie na to cebulę i czosnek.

Czego szukasz?

css.php