zajadam.pl

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

wanilia-wanilina

Cukier waniliowy pojawia się w wielu przepisach na desery czy wypieki. Często nie mogę się bez niego obejść przygotowując słodkie przysmaki. A tak naprawdę to co znajduję na sklepowych półkach to cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Niby tylko jedna literka, a dużo zmienia. Różnica w składzie jest wielka. Waniliowy czy wanilinowy? Jakiego cukru używasz?

Prawdziwy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami  lub ekstraktem z wanilii. Pachnie bardzo intensywnie. Jego tańszym zamiennikiem jest często spotykany cukier wanilinowy, który w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę. Ma zdecydowanie słabszy aromat od oryginalnego produktu.

Cukier wanilinowy – skąd się bierze?

Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to co prawda związek organiczny, który w laskach wanilii odpowiada za ich smak i zapach. Jednak biorąc pod uwagę wysokie koszty produkcji wanilina otrzymywana jest syntetycznie i stosowana w przemyśle spożywczym właśnie jako składnik aromatyczny cukru wanilinowego. Tak więc to co kupujesz często jako „cukier waniliowy” z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego. Produkowana masowo wanilina znalazła szerokie zastosowanie. Wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym jako związek zapachowy przy produkcji kremów.

Wanilina? Co na to nasze zdrowie?

Sztucznie wytworzona wanilina wcale nie pozostaje obojętna dla zdrowia. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry (Źródło: Wikipedia).

O wanilii słów kilka…

Obok kardamonu i szafranu, wanilia jest najdroższą przyprawą na świecie. Wanilia jest rośliną jednoliścienną z rodziny storczykowatych, która spotkasz tylko w strefach tropikalnych. Największymi producentami przyprawy są: Madagaskar, Meksyk, Indonezja. Strąki wanilii zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości i poddawane fermentacji oraz suszeniu, dzięki temu zmieniają barwę na ciemnobrązową – tak oto powstają tzw. laski wanilii. Wanilia dodaje niepowtarzalnego smaku i aromatu nawet najprostszym deserom.

Cukier z dodatkiem wanilii powinien zawierać przynajmniej 27% prawdziwej wanilii.

Cukier waniliowy własnej produkcji

Jeśli chcesz wzbogacić przyrządzane desery prawdziwym cukrem waniliowym, postaw na domową produkcję tego produktu. Możesz wykonać taki cukier samodzielnie – potrzebny będzie jedynie cukier i laska wanilii. Co prawda laska wanilii do tanich nie należy, jednak wystarczy do aromatyzowania dość sporej ilości cukru (ok. 400 g). A do tego ten niesamowity zapach…

Skomentuj

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 1) Cukier z dodatkiem wanilii powinien zawierać przynajmniej 27% prawdziwej wanilii.
    2) Co prawda laska wanilii do tanich nie należy, jednak wystarczy do aromatyzowania dość sporej ilości cukru (ok. 400 g)

    Coś tu się nie zgadza

    1. Wszystko sie zgadza, tylko oczywiscie artykul jest niedbale napisany.
      40 dkg cukru zamykamy w szczelnym pojemniku z laska wanilii i po kilkunastu dniach mamy cukier waniliowy.
      Lasle wanilii powinnismy przeciac wzdluz i co kilka dni wstrzasac pojemnik z cukrem.

  2. Ten internet ma i dobre strony, chodzby to ze mozna dowiedziec sie takie jak wanilina. Dziekujemy za oswiecenie, teraz to juz rozejdzie sie jak po sznurku wiadomosc, tylko szkoda ze pieniadze sa wazniejsze od ludzkiego zdrowia.

  3. 5

    Napisałabym BEZ KOMENTARZA, ale….. nie omieszkam dodać, że żyjemy w czasach kiedy za trucizny się płaci. A zdrowie? Kogo obchodzi nasze zdrowie… Sami musimy się o nie zatroszczyć i nie dać zarabiać tym draniom odpowiedzialnym za schorowane społeczeństwo !!!

Czego szukasz?

css.php